Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Incalzirea Tibetului ameninta intreaga Asie

Raurile din Asia au mai putina apa din cauza cresterii temperaturilor in muntii Himalaya, potrivit cop15.dk.

“Platoul Qinghai-Tibet se numara printre cele mai afectate regiuni de incalzirea globala. Acest lucru va avea un efect secundar asupra climatului global si totodata asupra vietii oamenilor din intreg continentul asiatic”, a explicat Qin Dahe, de la Academia Chineza de Stiinte (CAS).

Cateva rauri principale din Asia, printre care si Yangtze, izvorasc din muntii Himalaya. O populatie de 2,7 miliarde de oameni depinde de apa provenita din regiunile montane.

Temperatura medie din Tibet a crescut cu 0,32 grade Celsius in fiecare deceniu din 1961 pana in 2008. In luna iulie a acestui an, temperatura medie din Tibet a fost cea mai ridicata din 1951 incoace, potrivit meteorologilor chinezi. In aceeasi luna, precipitatiile au fost cu pana la 80% mai putine in mai multe regiuni ale Tibetului.

Potrivit Centrului international pentru dezvoltarea muntilor (ICIMOD), efectele incalzirii nu vor actiona doar la nivel local. “Incalzirea va evapora mai multa apa in atmosfera, accelerand astfel incalzirea, care va afecta climatul global”, a declarat Andreas Schild, directorul ICIMOD.

Foto: transitionsabroad.com

spot_img

Ultimele știri