Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Incendiul din Pipera – pericol pentru plamani si risc de cancer

Incendiul devastator care a avut loc sambata seara la un depozit de anvelope din cartierul bucurestean Pipera este un adevarat pericol pentru plamanii bucurestenilor. Medicul pneumolog Mirela Tigau a explicat, pentru Green Report, ca fumul degajat poate duce la intoxicatii, bronsite si acutizari ale bolilor respiratorii cronice.

“Incendiul poate provoca intoxicatii cu fum in primul rand, apoi bronsite care sunt accelerate intr-un astfel de mediu toxic. De asemenea, oamenii care se confrunta deja cu boli respiratorii, precum astmul de exemplu, vor respira greu si vor fi afectati destul de grav de aceste dioxine care le pot provoca inrautatiri ale bolilor”, a explicat medicul din cadrul Institutului de Pneumologie Marius Nasta din Bucuresti.

Consecintele accidentului din Pipera nu se rezuma la afectiuni respiratorii, ci pot fi mult mai grave. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, a declarat, pentru Green Report, ca incendiul ii poate imbolnavi pe oameni de cancer de san sau testicular.

“Este cunoscut faptul ca atunci cand sunt arse cateva mii de cauciucuri, cum s-a intamplat in Pipera se degaja o cantitate foarte mare de dioxine si alte 420 de substante toxice care persista zeci de ani in atmosfera. Acestea ajung in lantul alimentar si contamineaza laptele, carnea, alimentele grase in general, pe care noi le consumam si riscam apoi sa ne imbolnavim de cancer de san, respectiv testicular”, a aratat Mencinicopschi.

“Nu dioxidul de carbon si funinginea au fost substantele periculoase rezultate in urma incendiului, ci aceste dioxine care sunt unele dintre cele mai toxice substante existente. Cantitatea tolerabila in atmosfera a dioxinei este de un picogram. Insa aceasta cantitate a fost cu mult depasita in Pipera”, a mai spus acesta.

Ancheta Garzii de Mediu, in curs

Autoritatile nu stiau de existenta depozitului de anvelope intrucat acesta nu a fost declarat. In plus, nu exista paza, iar anvelopele erau depozitate alaturi de substante chimice periculoase ceea ce a dus si la producerea unor explozii.

“Deocamdata firma a fost amendata cu suma de 600 milioane de lei vechi pentru functionare fara autorizatie, urmand ca mai apoi, dupa terminarea anchetei noastre, sa aplicam mai multe amenzi in functie de gravitatea consecintelor accidentului”, a declarat pentru Green Report Octavian Popescu, directorul Garzii de Mediu Bucuresti. Comisarii GNM continua momentan cercetarile in acest caz.

Poluare mai mare ca la Copsa Mica

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a declarat, pentru Mediafax, ca incendiul de la depozitul de cauciucuri de pe Soseaua Pipera a produs o poluare majora in Bucuresti, sambata noaptea aerul pe care bucurestenii l-au respirat fiind mai poluat decat cel de la Copsa Mica. Ionescu a spus ca, din informatiile pe care le detine, incendiul a cuprins un depozit cu o suprafata de 1.500 de metri patrati, "plin ochi de cauciucuri".

La randul sau, Presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, Mihail Faca, a spus ca au fost facute masuratori cu doua statii fixe si una mobila, rezultand ca nu sunt depasiti indicatorii substantelor chimice. El i-a sfatuit pe bucuresteni sa stea cu geamurile inchise, din cauza fumului si a mirosului puternic de la cauciucurile arse, care au ajuns in mai multe zone ale Capitalei.

Incidentul i-a determinat pe oficiali sa ceara controale la toate depozitele de anvelope din Bucuresti. Astfel, primarul Capitalei impreuna cu Corpul de control al inspectorilor municipalitatii si cu reprezentantii Politiei Comunitare va face controale la toate depozitele aflate la periferia Capitalei.

Noua pompieri au fost intoxicati cu fum in timpul interventiei la incendiul de la depozitul de anvelope, dintre care sapte au fost dusi la spitalele Elias si Floreasca si doi au primit ingrijiri medicale la fata locului.

Monitorizarea continua

Intr-un comunicat emis de Ministerul Mediului se arata ca in statiile de monitorizare a calitatii aerului Cercul Militar si Mihai Bravu s-au inregistrat depasiri ale cotelor de siguranta. Datorita faptului ca norul de fum produs in urma incendiului s-a ridicat la o distanta de 200 m de sol, iar intensitatea vantului a fost destul de puternica, la statiile fixe de monitorizare a calitatii aerului nu au fost masurate depasiri ale cantitatii de poluanti in atmosfera pentru dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon si monoxid de carbon.

Agentia pentru Protectia Mediului Bucuresti va continua monitorizarile si pe durata zilei de luni, iar datele vor putea fi vizualizate maine, incepand cu ora 12.00.

Text de Sorina Covrig / Green Report

Foto: click.ro

spot_img

Ultimele știri