Inventii pentru energie alternativa la TETA 2009

O microturbina eoliana tip Revir, cu LED-uri este vedeta Targului Energiilor si Tehnologiilor Alternative TETA 2009, care are loc in aceste zile la Palatul Copiilor.

Rotorul eolian REVIR, inventat de Inginerul Gheorghe Cristea, cercetator stiintific principal la ICPE (Institutul de Cercetare pentru Inginerie Electrica), este unul de intensitate redusa destinat utilizarii ca ansamblu principal la turbinele eoliene si are rolul de a converti energia preluata de la vant in energie mecanica de rotatie. „Interesant este ca odata ce se invarte, ai instant lumina in gradina”, explica Gheorghe Cristea.

Inventatorul roman a participat cu rotorul creat de el la trei saloane internationale de inventica, obtinand aur pe toata linia: la Bucuresti si Bruxelles in 2006 si la Geneva in 2008.

Pe langa REVIR, la TETA vizitatorii mai pot gasi numeroase alte mecanisme interesante, dar si oferte avantajoase de la producatorii si distribuitorii romani de instalatii pentru energie alternativa. „Principalul nostru scop este promovarea firmelor romanesti care activeaza pe aceasta piata”, a aratat Madalina Giurescu din partea oragnizatorilor.

Targul este sustinut activ si de Primaria Sectorului 6 din Bucuresti, reprezentantii acesteia fiind prezenti astazi la deschiderea evenimentului. „Vom sprijini mereu aceste proiecte mai ales ca sunt initiate de oameni tineri. Noi credem ca un viitor mai bun inseamna o poluare cat mai redusa”, a aratat unul dintre reprezentantii primariei de sector.

Si pentru ca un alt scop al targului este promovarea celor mai noi produse si idei de pe piata, Iordan Stavar, inventator independent si reprezentant al Asociatiei Internationale a Inventatorilor Independenti, a transmis un mesaj participantilor TETA. „In Romania in general fondurile merg catre gaurile negre ale industriei si nu in noile proiecte ale inventatorilor romani, atat de apreciati in strainatate. Ne gasim de multe ori in situatia de a tine proiectele la sertar pentru ca nu exista fonduri. In prezent suntem in curs de organizare a asociatiei si speram ca lucrurile vor sta mai bine”, a declarat acesta.

TETA este organizat de firma Spotworks, are loc in perioada 1-4 octombrie la Palatul Copiilor din Bucuresti, iar intrarea este gratuita.

Text: Oana Neneciu / Green Report

Foto: Anita Vizireanu / Green Report

 

spot_img

Ultimele știri