Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Legenda uriasului vultur mancator de oameni este reala

O pasare uriasa de prada mancatoare de oameni, cunoscuta din mitologia Maori, chiar a existat pe fata pamantului, arata o serie de cercetari recente, informeaza Daily Mail.

Oamenii de stiinta neozeelandezi au stiut de existenta acestei pasari, numita vulturul lui Haast, de mai bine de un secol incoace cand au descoperit oasele unui astfel de animal. Insa au presupus ca este o simpla pasare care se hranea cu hoituri, nicidecum cu oameni.

Un nou studiu arata ca vulturul, care cantarea peste 18 kilograme, era un pradator fioros care se hranea cu pasari nezburatoare si chiar si cu copii.  Cercetatorii Paul Scofield de la Muzeul Canterbury din Noua Zeelanda si Ken Ashwell de la Universitatea New South Wales din Australia au examinat oasele pasarii pentru a reconstitui marimea creierului, a ochilor, urechilor si sirei spinarii acesteia.

Datele au fost apoi comparate cu cele ale pasarilor pradatoare moderne pentru a determina obiceiurile si instinctul vulturului. Profesorul Scofield a declarat ca descoperirea lor este foarte similara cu povestile din mitologia Maori.

“Stiinta sustine mitologia Maori a legendarului pouakai sau hokioi, o pasare uriasa care putea dobori oamenii din munti si era capabila sa omoare copiii”, a spus acesta.

Cercetatorii au aflat, totodata, ca vulturul a evoluat rapid de la un stramos mult mai mic si ca intregul sau corp crestea mult mai repede decat creierul sau. Potrivit estimarilor acestora, corpul pasarii crestea de zece ori mai mult la mijlocul perioadei Pleistocene, adica in urma cu 700.000- 1,8 milioane de ani.

Inainte ca oamenii sa colonizeze Noua Zeelanda, regiunea era populata de pasari uriase precum vulturul lui Haast si pasarea moa.

Foto: dailymail.co.uk

spot_img

Ultimele știri