Leurda sau urzicile, pe meniul eco de sezon

Aerul de primavara aduce cu el si nevoia de a ne intoarce la salate dupa un regim alimentar greoi din timpul iernii. Fructele si legumele se reintorc pe tarabe, iar specialistii ne sfatuiesc sa profitam la maximum de leurda, urzici, salata si untisor, deoarece au proprietati curative si, in plus, sunt “prietenoase” cu amprenta noastra de carbon. Pentru lunile urmatoare trebuie sa trecem pe lista si ciresele si capsunele de sezon. In ce priveste legumele si fructele bio, ca sa nu ne pacalim, ar trebui sa cerem certificatul bio de la vanzator sau sa le cumparam direct de la producator.

Primavara este singurul sezon in care ne putem bucura de urzici, leurda, untisor, ceapa verde si salata la “potentialul” lor maximum: gust si aspect proaspat si un continut important de vitamine si minerale. Avand in vedere ca aceste plante, mai putin ceapa, provin din flora spontana, nutritionistul Gheorghe Mencinicopshi sustine ca sunt cat se poate de sanatoase.

“Uneori, gasim si la tarabe aceste produse. Taranii le culeg de la padure si le aduc la piata. Cu toate acestea, ar trebui sa avem grija cand cumparam si sa alegem doar legumele din zonele apropiate noua, sa incercam sa luam cirese de mai, leurda si ceapa crescute cat mai aproape”, a declarat pentru Green Report prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Trufandalele bio, greu de gasit

Pe cat ne sunt de necesare vitaminele pe care le contin, pe atat de greu ne va fi in aceasta perioada sa gasim fructe si legume bio. Specialistii sustin ca, pentru a fi siguri ca produsele pe care le cumparam nu contin pesticide si sunt crescute in mod natural, fie sa cerem vanzatorului de la taraba sa ne arate certificatul bio, fie sa mergem direct la sursa, adica la producatori.

Legumele si fructele bio au acces pe piata si uneori le gasim si la tarabe, sustine reprezentantul Asociatiei Romane pentru Agricultura Durabila (ARAD), Ion Toncea. Cu toate acestea, pentru a fi siguri ca vanzatorii de la taraba nu umbla cu ocaua mica si nu vand sub eticheta ‘eco’ produse conventionale, ar trebui sa solicitati certificatul care atesta calitatea acestora.

„Cererea e foarte mare si productiile au fost si ele bune anul trecut, dar tot nu au reusit sa acopere cererea. Din cauza asta, multi producatori livreaza legumele si fructele bio magazinelor specializate sau le vand direct clientilor care vin la ei. Avand in vedere ca o treime din necesarul de alimentatie e reprezentat de legume si fructe si ca produsele bio au cel mai mare continut de substante bioactive, este o cerere foarte mare pe piata si noi incercam sa marim suprafetele cultivate”, a declarat pentru Green Report reprezentantul ARAD.

Legumele si fructele bio pot fi gasite in pietele volante din Capitala, la fermele producatorilor sau, bineinteles, pe internet. La un click distanta sunt producatori sau magazine online care vand legume si fructe in functie de comanda. Mai nou, exista si firme care alcatuiesc cosuri cu produse bio, din care nu lipsesc bunatatile de sezon: ridichi, telina, cartofi.

Text de Carmen Albisteanu
carmen.albisteanu@green-report.ro

spot_img

Ultimele știri