Lumina de la romani pentru copiii din Pakistan

Cine si-ar fi putut inchipui ca, daca achizitionezi o banala lampa de birou de la IKEA, poti sa ajuti direct un copil sarac din Pakistan? Lampa Sunnan n-are nevoie de priza, se incarca direct de la soare si consuma putin, pentru ca are LED-uri. Ideala pentru copiii din zonele sarace ale Pakistanului, care inca isi mai fac temele la lumina lumanarii. Romanii preocupati de mediu si de soarta celor mai putin favorizati ii pot ajuta direct cumparand-o, pentru ca, in baza acestei achizitii, IKEA va timite automat o lampa identica pentru un copil pakistanez.

In noul Catalog 2010 al IKEA, prezentat oficial marti, in incinta magazinului din Bucuresti, si-au facut loc mai multe produse imbunatatite semnificativ din punct de vedere al protectiei mediului. Suporturi de reviste din materiale reciclabile, canapele demontabile si cu amprenta de carbon mult redusa, perne decorative umplute cu resturi din productia de pilote, asternuturi din bumbac ecologic si baterii de baie reglabile pentru reducerea consumului de apa sunt doar cateva dintre produsele ”verzi” cu care romanii isi pot mobila casa. Potrivit reprezentantilor companiei, o mare parte dintre ele sunt deja pe rafturile magazinului.

Catalogul ”verde”

Catalogul insusi si-a redus amprenta de carbon. In baza un cod ”verde” adoptat inca din anii 90, IKEA s-a asigurat ca furnizorii folosesc in proportie de 74% lemn din paduri certificate si gestionate responsabil, arata directorul de marketing al companiei, Mihaela Muresan.

Pentru inalbirea hartiei nu este folosita clorina, iar toți furnizorii de hartie trebuie sa dețina sisteme adecvate de tratare a apei reziduale, pentru a asigura un nivel cat mai redus de emisii poluante, in limitele impuse de IKEA. Totodata, furnizorii de hartie și tipografiile trebuie sa dețina sisteme avizate de managementul protecției mediului și de monitorizare a consumului de resurse, precum consumul de apa sau emisiile de dioxid de carbon (CO2). In plus, noile dimensiuni ale catalogului, mai mici, au redus consumul de hartie și necesitațile de transport. ”Toate cataloagele care raman in magazin sunt trimise la reciclat”, mai spune Muresan.

Pentru cei care vor sa renunte complet la varianta catalogului pe hartie, IKEA le pune la dispozitie, de la 15 septembrie, un site nou-nout cu toate produsele expuse detaliat. Pe site, clientii isi pot mobila virtual casa cu produsele IKEA in functie de dimensiunile camerelor, introduse intr-un soft revolutionar. Ei pot verifica in varianta 3D daca produsele alese de ei se potrivesc, iar la magazin nu mai au decat sa prezinte lista produselor. Alta veste buna e ca, de la aceeasi data, toate produsele vor fi reduse cu 20% fata de pretul afisat in catalog.

Text: Green Report / Livia Cimpoeru

Foto: IKEA

spot_img

Ultimele știri