Magor Csibi: Ecologia fara sacrificii e ca slabitul fara efort

Cand vine vorba de ecologie, schimbarea incepe cu tine. Acesta a fost punctul de plecare al Experimentului Caveman, initiat cu trei luni in urma de fostul europarlamentar Magor Csibi, jurnalist la Hotnews. Coordonatorul proiectului “Think Outside the Box” a renuntat in acest interval la masina, lift si frigider, a consumat produse locale si a reciclat. Dupa trei luni de “nebunie” trage linie si concluzioneaza: 80% din noile obiceiuri le va pastra in continuare.

Interviu de Alina Coldea
alina.coldea@green-report.ro

A fost mai greu sau mai usor decat va asteptati?

La inceput credeam ca va fi foarte greu. Mi-am dat seama pe parcurs ca nu e asa de dificil sa renunti la confortul zilnic, sa traiesti fara curent, fara apa calda si fara multe alte facilitati.

Care sunt lucrurile cel mai greu de pus in aplicare, respectiv cel mai usor?

Lucrurile depind de un singur individ: de tine. De exemplu, pot sa nu mai folosesc apa calda, avion sau masina, lift si scari rulante. Acestea sunt lucruri pe care pot sa le fac singur. Dar atunci cand vine vorba de managementul deseurilor sau de problema produselor locale, acestea nu mai depind de tine. Acolo e nevoie de o miscare in forta a populatiei. Este nevoie de constientizare pentru a le putea rezolva.

In ce masura poti fi eco fara mari sacrificii?

Eu intotdeauna am spus ca oamenii care vor sa devina eco fara sa faca sacrificii sunt ca cei care vor sa slabeasca fara efort. Trebuie sa fim mai constiinciosi, iar asta necesita cateodata sacrificii si sa renuntam la confort. Nu cred in solutiile in care spunem ca “vreau sa raman comod”,” vreau sa traiesc bine”, dar in acelasi timp sa fiu si eco. Nu se poate.

Care a fost cea mai mare problema intampinata?

De exemplu lipsa frigiderului. Eu am trait o viata normala pe durata proiectului. Am condus “Think Outside the Box”, am scris, am alergat prin tara. Pentru o viata cat de cat normala e imposibil sa traiesti fara frigider si fara masina de spalat. Sunt lucruri esentiale.

Inca nu m-am convins ca spaland cu mana folosesc mai putina apa decat cu masina de spalat. S-ar putea sa am surpriza sa aflu ca spaland cu mana folosesc mai multa apa.

Ati baut apa imbuteliata?

Am baut si imbuteliata, in functie de context.

Cati adepti ati reusit sa strangeti? Cati si-au schimbat stilul de vita?

Eu nu pot sa conving pe nimeni. Pot eventual sa arat ce se poate si ce nu se poate face, iar fiecare trebuie sa ia o decizie, pe care eu nu o pot determina. Oamenii ori au inclinatie spre a fi mai atenti cu ceilalti, spre a fi mai respectuosi fata de mediu, ori nu au.

Cei care au inteles mesajul meu poate implementeaza anumite lucruri ce sunt viabile in vietile lor, iar restul poate au prins cateva idei noi. Scopul proiectului nu a fost sa schimb oamenii, ci in primul rand sa schimb viata mea. Intotdeauna, cand e vorba de ecologie, schimbarea incepe cu tine. Apoi se schimba prietenii tai, apropiatii, si numai in final poate ca se schimba si alti oameni.

Ce categorii de oameni pot trece mai usor la un stil de viata eco? Care ar fi profilul lor?

Intotdeauna exista foarte multe surprize. Cateodata oamenii de la care te astepti cel mai putin pot sa devina foarte eco. Eu am vazut manageri, oameni care lucreaza la diverse firme, pana la oameni de la tara care au inceput sa traiasca mai constient, mai cu cap si cu o mult mai mare atentie pentru mediu.

Omul poate sa inteleaga ca si ecologia, ca orice alt domeniu, depinde in foarte mare masura de individ.

Ce obiceiuri veti pastra in continuare?

Majoritatea obiceiurilor: dusul rece, nu ma voi uita la televizor, voi continua sa cumpar produse locale si nu folosesc scari rulante, lifturi. In schimb, voi reconecta frigiderul si masina de spalat. Incerc sa pastrez in proportie de 80% proiectul.

Cum ati ramas dupa acest experiment? Mai slab, mai bogat, mai sanatos?

Eu ma simt la fel de bine ca la inceputul experimentului. Nu m-a afectat in mod negativ. Din punct de vedere al dispozitiei ma simt mult mai bine. Voi avea intotdeauna satisfactia mentala, spirituala ca am facut totusi o schimbare in viata mea. Din punct de vedere fizic nu observ schimbari.

Financiar exista beneficii, iar ele pot fi insemnate. Poti sa reduci costurile intretinerii si foarte multe cheltuieli cu peste 50%. Proiectul acesta te ajuta semnificativ sa economisesti bani.

Unii oameni au incercat sa va convinga sa faceti exceptii. Care au fost mai multi? Cei care va incurajau sau cei care incercau sa va convinga sa renuntati?

In mod surprinzator, oamenii care aveau o atitudine pozitiva fata de proiect erau majoritatea covarsitoare. Existau intotdeauna critici, dar ceea ce mi-a placut e ca oamenii au criticat cu argumente. M-au intrebat cum fac, cat de mare este impactul si erau neincrezatori ca putem sa facem in acest fel schimbari in societate. Din cate am vazut eu, oamenii sunt dispusi si deschisi la proiecte de acest gen.

E mai greu sau mai usor de facut acest experiment in Romania decat in alte tari europene. Unde ar fi cel mai usor?

Cu siguranta e mai usor sa reciclezi gunoaie in alte tari europene. Cel mai usor ar fi in cea mai saraca tara din lume. In Bhutan foarte multa lume ar fi probabil dispusa sa faca acest experiment.

Foto: Think Outside the Box, vantulschimbarii.ro

spot_img

Ultimele știri