Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Mehedinti: Aproape jumatate din padurile private nu sunt pazite

O suprafata de 5.396 hectare din cele 13.210 hectare de padure retrocedata proprietarilor sau mostenitorilor acestora din Mehedinti nu este pazita sau administrata de o unitate specializata in astfel de servicii, a declarat vineri, pentru Agerpres, directorul Directiei Silvice (DS) Mehedinti, Ion Megan.

Potrivit acestuia, aceasta situatie favorizeaza taierile ilegale de paduri si degradarea nejustificata a terenurilor forestiere, unde nu se mai efectueaza nici un fel de lucrare de ameliorare, intinerire a plantatiilor sau investitii in conservarea si protectia mediului din zonele deja afectate.

"Majoritatea suprafetelor de fond forestier privat sunt in pericol de a nu mai putea fi vreodata regenerate. Desi exista acte normative care ii obliga pe noii proprietari sa se arondeze unor structuri silvice autorizate, acestia refuza sistematic de teama ca nu vor mai putea executa defrisari ilegale" a precizat Ion Megan.

De la inceputul anului si pana la aceasta data volumul taierilor nejustificate, fara acte legale, se ridica la 920 metri cubi material lemnos, pentru acesta intocmindu-se 13 procese verbale de infractiune silvica si 110 procese verbale de contraventie. Directia Sivica Mehedinti administreaza in judetele Gorj – 15.981 hectare padure, Dolj – 569 hectare si Mehedinti – 116.645 hectare.

Lucrari de impadurire

Directia Silvica (DS) Mehedinti va demara in acest an lucrarile de impadurire a terenurilor degradate care si-au pierdut capacitatea de productie pentru folosinte agricole, a declarat vineri, directorul Ion Megan. Potrivit acestuia, in partea de sud a judetului Mehedinti, unde procentul de vegetatie forestiera este foarte scazut (5%), cu mult sub media pe intreg judetul, situata la 29%, sunt identificate in aceasta stare circa 1.420 hectare.

"Aceste terenuri se afla amplasate pe raza localitatilor Corlatel, Gogosu, Vanju Mare, Gruia, Patulele, Prunisor, Husnicioara si Simian. Deja pentru suprafata de 260 hectare s-au intocmit fisele obligatorii de ameliorare, necesare inceperii investitilor in toamna acestui an", a precizat Megan.

Infiintarea de noi suprafete silvice in judetul Mehedinti va duce la redresarea mediului, diminuarea efectelor secetei, limitarea desertificarii si valorificarea superioara a tenurilor agricole improprii altor culturi. DS Mehedinti administreaza un fond forestier proprietate publica a statului de 125.291 hectare pe raza judetelor Mehedinti, Gorj si Dolj.

spot_img

Ultimele știri