Miere premium la Targul de produse traditionale

Un targ de produse traditionale s-a desfasurat in acest weekend in parcul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Participantii la acest salon de produse agricole au fost selectionati exclusiv in functie de calitatea alimentelor bio pe care le produc sub propria marca, transmite Agerpres.

Intre produsele prezentate la targ, organizat de ambasada Frantei la Bucuresti, s-au numarat mierea provenita de la stupina lui Aron Stoica din Campeni, unul dintre brandurile romanesti de mare succes. Primul lucru care particularizeaza Casa Stoica din Campeni este nota elvetiana a constructiei.

Calitatea cu totul deosebita a mierii pe care o ofera consumatorilor, gustul exceptional al acesteia si faptul ca albinele sunt ingrijite cu priceperea unui specialist in apicultura, pasionat din tinerete de acest domeniu, il recomanda pe Aron Stoica din Campeni (Alba) drept unul dintre producatorii de miere premium din Romania.

Elvetienii au descoperit cu incantare mierea delicioasa din stupina Stoica si, in fiecare anotimp, apiculturorul din Tara Motilor are comenzi ferme de la familii din diferite cantoane elvetiene, care apreciaza dulcele produs romanesc, ales pentru o viata sanatoasa. Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, a poposit cateva minute la standul Stoica pentru a lauda "limpezimea si gustul divin" al mierii prezentate in premiera la aceasta manifestare.

Apicultorul si sotia sa, Luminita, au absolvit, in 1978, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca. Tanara familie s-a stabilit la Campeni, orasul natal al Luminitei. Aici, mama Luminitei, doamna Cornelia Moraru, invatatoare de renume la care vin si azi cu drag fostii elevi, are, de cateva decenii, si reputatia unei excelente gospodine, din mana careia ies cele mai dichisite si savuroase prajituri frantuzesti si romanesti.

Doamna Moraru face, ca nimeni altul, "Scrisori de dragoste", "Choux a la creme", briose, torturi si diferite feluri de specialitati cu miere. Clientii clujeni care cumpara miere de la stupina Aron din Campeni spun ca "dulcele la dulce trage", pentru ca delicatesele de cofetarie pe care le face pentru familia sa Cornelia Moraru au fost de bun augur pentru demararea unei afaceri cu miere. Nu sunt deloc putini cei ce apreciaza produsele apicole de calitate si nu ezita sa faca o calatorie la Campeni pentru a se aproviziona cu mierea pe care le obtine cu destoinicie Aron Stoica.

"Fiecare tip de miere are aroma sa specifica. Mierea de fanat este foarte complexa, din mii de flori, mierea de salcam are gustul sau aparte, la fel cea din flori de tei", arata Aron Stoica. "In Romania se poduce mierea de cea mai buna calitate din Europa, dar, din pacate, nu este promovata asa cum merita", afirma Aron Stoica. El practica si stuparitul stationar si cel pastoral – "pentru mierea de iernat" -, si aminteste ca in Romania apicultura pastorala este atestata inca din 1645.

Pentru practicarea pastoralului, apicultorul trebuie sa cunoasca flora melifera din zona in care se deplaseaza cu stupii, perioadele de inflorire si durata lor, dar si numarul stupilor repartizati in localitatea respectiva. Locul exact al izvoarelor si fantanilor este un alt detaliu esential pentru o pastorala bine organizata. Pe de alta parte, un apicultor trebuie sa cunoasca si biologie si tehnologie, fiindca altfel "se indeparteaza de calitate", spune Aron Stoica.

spot_img

Ultimele știri