Mobilizare generala pentru curatarea Romaniei pe 25 septembrie

“Let’s Do It, Romania!”, cel mai mare proiect de implicare sociala organizat pana in prezent in Romania, a fost lansat astazi. Initiativa isi propune curatarea mormanelor de gunoi din arealele naturale, din toata tara, intr-o singura zi. Mobilizarea generala va avea loc pe data de 25 septembrie.
Ministerul Mediului si Padurilor este partenerul evenimentului, astazi ministrul Laszlo Borbely semnand contractul alaturi de Liana Buzea, responsabilul proiectului “Let’s Do It, Romania!”.

“Initiativa este una foarte ambitioasa si sper sa mobilizeze milioane de oameni. Ce este mai important este ce se va intampla dupa acesta zi. Trebuie sa avem o viziune strategica asupra a ce vom face pentru ca pana acum nu am avut. Mai avem 101 gropi de gunoi neconforme, 136 fiind inchise si vom avea cu siguranta probleme, pentru ca gunoiul se aduna si nu avem unde sa-l ducem”, a spus Laszlo Borbely.

Cu acesta ocazie, ministrul indeamna populatia sa participe la Marea Debarasare, care va avea loc vineri si sambata. “Am ambitia sa constientizez populatia ca trebuie sa colecteze selectiv si pentru asta trebuie sa lucram foarte strans cu autoritatile locale, iar daca nu vor face ceva cu gunoaiele care ne inunda, vom primi amenzi foarte mari”, a adaugat Borbely.

Printre partenerii proiectului se mai numara si Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sporturilor, Jandarmeria Romana, Agentia Nationala Apele Romane, Romsilva, Ministerul Culturii si Cultelor si o parte din autoritatile locale.

Cum se desfasoara

In aprilie, proiectul intra in etapa de cartare a deseurilor, realizata cu ajutorul voluntarilor inscrisi pe site-ul letsdoitromania.ro. Rezultatul final al acestei actiuni este harta deseurilor din Romania, in baza careia se vor stabili resursele necesare pentru reusita proiectului. In acest moment sunt inscrisi pentru cartare 1.543 de voluntari din cei 3.500 necesari la nivel national. Clujul va fi judetul care va da startul actiunii.

“Proiectul este inspirat din initiativa Estoniei, unde 50.000 de voluntari au luat parte la ziua de curatenie organizata acolo. Ideea a devenit un adevarat fenomen, desfasurandu-se apoi si in Letonia, Lituania si Portugalia. Romania este cea mai mare tara din Europa in care se va desfasura acest proiect”, spune Liana Buzea, coordonatoarea “Let’s Do It, Romania!”.

Pana in acest moment, proiectul a reusit sa adune peste 20.000 de sustinatori, prin intermediul retelelor de socializare.

Text de Loredana Pana

Foto: Green Report

spot_img

Ultimele știri