Niciun acord la Bangkok

Summitul pentru clima de la Bangkok s-a incheiat fara un acord de limitare a emisiilor, ci cu un simplu consens in privinta necesitatii de a limita cresterea temperaturii globale la doua grade Celsius, informeaza cop15.dk.

„Omenii implicati in procesul de negociere, mai ales tarile in curs de dezvoltare, s-au angajat constructiv in ultimle doua saptamani sa puna bazele unui acord pentru Copenhaga, dar nu se vede un progres in problemele politice cheie”, a declarat Yvo de Boer, seful secretariatului ONU pe probleme climatice.

Singurul consens la nivel international pare sa fie ca temperatura globala nu trebuie sa depaseasca doua grade Celsius fata de nivelul inregistrat inainte de industrializare. Tarile dezvoltate s-au oferit sa isi reduca emisiile cu 15-23 de procente sub nivelul din 1990, pana in 2020, adica mult sub 25-40%, cat recomanda oamenii de stiinta.

Statele Unite, ce au respins protocolul de la Kyoto, au aprobat pana acum o limitare a emisiilor cu 17% fata de nivelul din 2005, adica doar 4% fata de nivelul din 1990. Plafonul a fost votat pana acum doar de Camera Reprezentantilor.

In acelasi timp, tarile in curs de dezvoltare refuza sa aprobe tinte drastice inainte ca tarile bogate sa le garanteaza asistenta financiara.

Foto: climate-changer.com

spot_img

Ultimele știri