Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Nivelul lacului de la Ocnele Mari continua sa scada

Nivelul lacului de acumulare de pe firul paraului Sarat din Ocnele Mari a scazut la 267.44, in conditiile in care, in ultimele 24 de ore, nu s-a mai evacuat saramura din salina prabusita din campul I, a declarat miercuri pentru Agerpres profesorul geolog Florin Zamfirescu.

"In acest moment, am depasit momentele cu pericol. Volumul de saramura ce trebuia evacuat este de aproximativ 440 de mii mc. Mai avem aproximativ 300 de mii. Dar am oprit pompele si forajele care trimiteau pana acum saramura in lac, pentru ca, dupa ultimele masuratori, caverna incepe sa aiba fund. Adica tot materialul care s-a prabusit in aceasta o luna si jumatate s-a adunat in interior si creste intocmai unui dop. Acest material se asaza si in viitorul apropiat va aparea la suprafata saramurii din crater. Versantul sudic se stabilizeaza, deci nici aici nu mai exista pericol", spune Zamfirescu.

Din punct de vedere tehnic, profesorul care coordoneaza acest proces precizeaza ca in zona de sud a craterului s-a montat o noua conducta cu diametrul de 1 m, care va prelua orice surplus al saramurii, in conditiile in care ar creste nivelul acesteia.

"Pe langa aceasta conducta, am introdus patru conducte de polietilena in diametru de 200 mm, pentru sifonare. De acum incolo, vom evacua saramura pe deasupra, nu prin subteran ca pana acum. Vom avea, astfel, un control al intregului proces de evacuare a acesteia", spune Florin Zamfirescu.

In conditiile in care nivelul lacului de acumulare a scazut, pentru ca atat Oltchim, cat si Uzinele Sodice Govora au preluat saramura, in randul localnicilor din Ocnele Mari situatia s-a detensionat, afirma primarul orasului, Petre Iordache.

"Totul este sa mentinem procesul de evacuare a saramurii sub control, pentru a oferi timp oamenilor sa isi managerieze situatia. Trebuie avute in calcul si anumite fenomene care nu au fost prognozate, cum a fost acea prabusire a versantului sudic, dar este bine ca noi sa ne pliem rapid si sa gasim o solutie. Nu suntem prezicatori, mergem pe calcule, si acolo unde apar fenomene noi, trebuie sa identificam solutii pentru a nu propaga riscurile", conchide Zamfirescu. 

La inceputul lunii august, tavanul fostei saline din campul I sonde s-a prabusit controlat. Specialistii au inceput un amplu proces de evacuare a peste jumatate de milion de mc de saramura din interiorul acestei mine, proces care sa nu afecteze populatia din oras si nici mediul inconjurator.

In acest sens, activitatea in zona craterului format prin prabusire a fost atent monitorizata, ca si nivelul lacului de acumulare construit pentru a stoca saramura evacuata. In urma cu o patru zile, activitatea din zona craterului s-a precipitat, parte din versantul sudic a cedat, iar o cantitate importanta de saramura a fost evacuata in lacul de acumulare, ridicand nivelul acestuia peste cota de atentie de 267 m.

In acest moment, conform celor implicati in acest proces, lucrurile se afla sub control, codul rosu mentinandu-se in zona.

Foto: jurnalul.ro
 

spot_img

Ultimele știri