Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

O noua specie de greieri polenizeaza orhideele

Exemplare dintr-o noua specie de greieri au fost surprinse de camera de luat vederi, iar comportamentul lor ciudat a surprins oamenii de stiinta, informeaza BBC News.

Departe de a trai sub auspiciile reputatiei de distrugatori de plante, aceasta specie da o mana de ajutor florei actionand ca un factor de polenizare. Cercetatorii spun ca este pentru prima data cand un greier polenizeaza o floare, in acest caz, o orhidee.

Un studiu al insectei nocturne, descoperite in insula Reunion, a fost publicat in Analele Botanicii. Vietuitoarei nu i-a fost dat inca un nume stiintific, dar apartine familiei de greieri Glomeremus, cunoascuti ca daunatori.

Insecta a fost surprinsa de cercetatorii care voiau sa afle cum este polenizata o specie de orhidee numita Angraecum cadetii. Aceasta floare verde cu alb este foarte asemanatoare cu cu orhideea-cometa, ce se gaseste in Madagascar.

Naturalistul Charles Darwin a prevazut faptul ca, datorita cantitatii enorme de polen a orhideei cometa, aceasta ar putea fi polenizata de o insecta cu o trompa foarte mare. Abia mai tarziu s-a descoperit ca un fluture de noapte cu trompa de aproximativ 35 cm era polenizatorul.

Premiera pentru cercetatori

In Reunion, situata in Oceanul Indian, exista foarte putini fluturi din aceasta specie, iar orhideea Angraecum cadetii are un suport de nectar mai scurt decat ruda sa din Madagascar, ceea ce i-a facut pe cercetatori sa banuiasca ca polenizarea este facuta de o alta insecta. Pentru a rezolva misterul, cercetatorii au montat o camera video de noapte in apropierea plantei.

Dr. Claire Micheneau, de la Universitatea din Reunion, care a condus cercetarile cu Institutul Gradinilor Britanice din Marea Britanie si cu Universitatea din Strasbourg, Franta, a declarat pentru BBCca greierii mananca in general plantele, nu le polenizeaza.

Inregistrarea arata un greiere de 2-3cm lungime si cu antene extrem de lungi care se catara pe o planta si isi introduce capul in nectar inainte de a pleca, acoperit de polen, spre o alta orhidee.

”Este prima data cand am vazut o planta polenizata repetat de un greiere”, a mai spus Dr. Micheneau. Ea a mentionat ca insecta pare a fi singurul polenizator al plantei si ca este foarte eficienta, poate datorita dimensiunii capului sau care se potriveste cu orificul orhideei.

Greiere sofisticat

Cercetarea avansata a greierului a aratat faptul ca specia este noua pentru stiinta. Profesorul Mark Chase, director al Laboratorului Jodrell la RBG Kew, a declarat: ”Este cu siguranta ceva complet bizar pentru un greiere si este ciudat si pentru o orhidee sa se adapteze unui astfel de polenizator”.

De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca greierele este o ciudatenie si din alt punct de vedere. ”Face lucruri destul de sofisticate pentru standardele unui greiere. Cei mai multi greieri doar mananca si se ascund pe urma, pe timpul zilei, in general schimbandu-si de fiecare data locul. Acesta, insa, isi gaseste de fiecare data calea catre cuibul sau propriu. Acest fapt este modalitatea cheie de a localiza orhideele, deorece se intorc la ele de mai multe ori si au capacitatea de a-si gasi traseul in mediul lor”, a mai spus Chase.

Cercetatorii incearca acum sa determine cum a evoluat relatia dintre planta si insecta. ”Orhideele co-evolueaza arareori cu polenizatorii lor si este un caz in care planta s-a adaptat la o insecta si un animal”, a declarat Chase.

spot_img

Ultimele știri