Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Oamenii provoaca cea de-a sasea distrugere in masa a speciilor

Cresterea populatiei, poluarea si speciile invazive au un efect devastator asupra speciilor din emisfera sudica, potrivit unui studiu de amploare al expertilor in conservare, informeaza The Guardian.

Pamantul trece in prezent prin a sasea distrugere in masa a speciilor, dupa precedentele cinci cauzate de dezastre naturale. Cea mai mare parte din emisfera sudica este afectata in mod special, iar Australia, Noua Zeelanda si insulele din Pacific s-ar putea transforma in punctele centrale ale disparitiei speciilor.

Ecosistemele din Polinezia, Micronezia si Melanezia au nevoie de politici functionale de conservare pentru ca situatia, si asa precara, a speciilor caracteristice regiunii sa nu se agraveze. Oamenii de stiinta au trecut prin 24.000 de rapoarte publicate pentru a compila informatii despre flora si fauna din Australia, Noua Zeelanda si insulele din Pacific, ce cuprind sase din regiunile cu cele mai diverse ecosisteme de pe planeta. Studiul lor identifica sase cauze ale extinctiei, aproape toate fiind legate de activitatea umana.

„Speciile sunt amenintate de pierderea si degradarea habitatelor, speciile invazive, schimbarile climatice, exploatarea excesiva, poluare si boli”, a explicat Richard Kingsford, de la Universitatea New South Wales.

Studiul, publicat in revista Conservation Biology, indica faptul ca distrugerea si degradarea ecosistemelor este cea mai mare amenintare, cauzand 80% dintre disparitiile din fauna si flora planetei. In Australia aproape jumatate din sprafetele ce erau acoperite de paduri sunt acum terenuri agricole, iar 70% dintre padurile ramase sunt afectate de defrisari.

Speciile invazive de plante si animale au devastat echilibrul natural al multor insule din Pacific. Peste 2.500 de plante noi s-au adaptat climei din Australia si Noua Zeelanda si concureaza acum pentru nutrimente si lumina soarelui cu speciile locale.

Cel mai probabil, impactul omenilor se va mari, pentru ca populatia Australiei este asteptata sa creasca cu 35% pana in 2050, cea a Noii Zeelande cu 25%, iar a insulei Papua Noua Guinee cu 76%. Temperatura medie a crescut si ea, fortand unele specii sa se indrepte spre nord, in cautarea unor teritorii mai racoroase.

Raportul sugereaza si o serie de masuri pentru incetinirea disparitiei de plante si animale. Oamenii de stiinta recomanda limitarea prin lege a defrisarilor, mineritului si pescuitului, restrictionarea introducerii deliberate de specii noi si reducerea poluarii cu dioxid de carbon.

Foto: The Guardian

spot_img

Ultimele știri