Oaza de agricultura organica in mijlocul Brasovului

In mijlocul unui Brasov aglomerat, plin de masini si cu prea putine spatii verzi se afla o oaza de agricultura naturala. Aceasta apartine lui Mirel Constantin Popa, pensionar fost inginer agricol, care pe o suprafata ceva mai mare de 500 de mp a realizat o gradina prin care isi asigura aproape tot necesarul de legume si fructe al familiei. Gradina si proprietarul au fost descoperiti de organizatia Slow Food Brasov.

In spatele casei sale, gradina sa nu este ocupata de gazon si piscina, ci este frumos amenajata, pe straturi, ingrijite cu pasiune de el si fiul sau. Ea reprezinta sursa zilnica de produse proaspete, spre bucuria familiei si a prietenilor, care nu se opresc sa laude gustul delicios al legumelor si zarzavaturilor.
Produsele obtinute in gradina proprie au la baza tipul de agricultura organica, care interzice utilizarea diverselor substante chimice: pesticide, ierbicide, insecticide si hormoni. Conform spuselor proprietarului, produsele pe care le obtine in gradina sunt atestate ca fiind ecologice, si poarta eticheta AE (agricultura ecologica).

Unul dintre principalele motive de mandrie a gradinarului este promovarea soiurilor de legume si fructe autohtone. Printre soiurile de legume romanesti cultivate se numara varza timpurie Gloria, varza de toamna de Buzau, rosia de Buzau, rosia de Roman, fasole aurie de Bacau, ardei gras galben superior sau vinete soiul Clasic.

Mirel Popa considera ca agricultura nationala trece printr-o perioada extrem de dificila, din cauza dezinteresului general privitor la conservarea soiurilor autohtone de legume si fructe, permitand importul si cultivarea semintelor modificate genetic.

Gradinarul este invitatul special al Targului de produse traditionale „Roadele Pamantului”, organizat de Slow Food Brasov, in zilele de 29 si 30 august 2009.
 

spot_img

Ultimele știri