Obama: SUA sunt responsabile pentru incalzirea globala

Statele bogate au obligatia de a da tonul luptei impotriva schimbarilor climatice, iar tarile in curs de dezvoltare trebuie sprijinite in eforturile lor, a recunoscut presedintele Barack Obama in discursul sustinut la New York in cadrul summitului ONU pentru clima.

„Da, tarile dezvoltate, care au provocat cele mai mari daune climei noastre in ultimul secol, au responsabilitatea sa conduca – si aici sunt incluse si Statele Unite. Si vom continua sa o facem, investind in energia regenerabila si promovand o eficienta mai mare si reducand emisiile pentru a ajunge la tintele pe care ni le-am fixat pentru 2020 si la tinta pe termen lung pentru 2050”, a aratat Obama.

El a mai afirmat ca statele lumii nu trebuie sa semneze un simplu acord de limitare a emisiilor de gaze cu efect de sera. Potrivit acestuia, documentul ce va fi semnat la summitul ONU de la Copenhaga trebuie sa permita tuturor statelor sa se dezvolte fara a periclita planeta, prin promovarea tehnologiilor curate.

Presedintele american a mai amintit ca Statele Unite s-au angajat sa isi dubleze sursele de energie regenerabila in urmatorii trei ani prin cele mai mari investitii guvernamentale in acest sector.

„Sunt mandru sa spun ca Statele Unite au facut mai mult pentru a promova energia curata si pentru a reduce poluarea cu carbon in ultimele opt luni decat oricand in istorie”, a mai declarat Obama.

Cu toate acestea, presedintele american nu a facut nicio promisiune in legatura cu legislatia de mediu ce trebuie votata de Senatul american. Obama a amintit ca pachetul legislativ a trecut de camera inferioara a parlamentului american, dar nu a precizat daca plafonul asupra emisiilor va intra in vigoare inainte de summitul din decembrie.

La sfarsitul saptamanii, cei mai importanti 20 de lideri de state vor aborda din nou subiectul schimbarilor climatice la summitul G20. Obama a declarat ca la conferinta de la Pittsburgh se va incerca eliminarea subventiilor pentru combustibili fosili.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri