OMM a adoptat mecanismul de distributie a informatiei despre clima

Membrii Organizatiei Meteorologice Mondiale din cadrul Natiunilor Unite (OMM) au aprobat joi o hotarare prin care se creeaza un mecanism de distributie a informatiei legate de clima, potrivit Earth Times.

Cadrul Global pentru Servicii Climatice (Global Framework for Climate Services) va fi creat in etape si va deveni complet operational in 2011. Mecanismul va distribui informatii privind fenomenele extreme de la furnizori la cetateni. El are menirea sa ajute in special tarile sarace sa se adapteze noilor conditii climatice, generate de incalzirea globala.

Chiar daca au laudat decizia de astazi, activistii Greenpeace au amintit ca mai sunt multi pasi pana la un acord in privinta emisiilor. In plus, tarile in curs de dezvoltare cer fonduri suplimentare pentru a putea implementa masuri de stopare a schimbarilor climatice. Suma necesara ar putea fi de 500 de miliarde de dolari, potrivit unui raport al Natiunilor Unite.

Urmatorul summit ONU va avea loc la New York la sfarsitul lunii. Secretarul general al Natiunilor Unite a lansat un apel catre liderii de state sa lase deoparte interesele politice si sa priveasca problemele de mediu dintr-o perspectiva globala.

Majoritatea tarilor ce fac parte din Organizatia Natiunilor Unite sunt membre OMM. Precedentele reuniuni ale acestei organizatii au dus la crearea Grupului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice, considerat principala organizatie mondiala pe probleme de clima.

Foto: wmo.ch

spot_img

Ultimele știri