Pompele de caldura, alternativa eco a centralei de apartament

Pompele de caldura pot fi o alternativa sustenabila la centralele de apartament, obtinand, potrivit producatorilor, pana la 3/4 din energia necesara incalziri locuintei din aer, apa sau pamant.

Proprietarii de locuinte care si-au echipat locuintele cu astfel de sisteme de incalzire vor putea beneficia de finantare prin programul ”Casa Verde”. Ei isi pot depune de luna viitoare dosarele la agentiile judetene pentru protectia mediului.

Anul trecut, pentru dotarea locuintei cu pompe de caldura s-a oferit cea mai mare suma – 8.000 de lei, comparativ cu sistemele de panouri solare si incalzire pe baza de peleti care au beneficiat de cate 6.000 lei.

Aproximativ 80 de persoane au solicitat anul trecut bani pentru pompele de caldura achizitionate. Instalatiile ofera posibilitati tehnice pentru economisirea de energie si reducerea emisiilor de CO2.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), ghidul de finantare pentru editia de anul acesta a programului este inca in lucru si inca nu s-au stabilit sumele ce vor fi acordate pentru fiecare tip de echipament.

Green Report Shop Casa ECO

Caldura din pamant, apa si aer

Pompele de caldura folosesc ofera posibilitatea unei incalziri economice folosind energia solara acumulata in sol, apa si aer.

Potrivit comerciantilor, pompa de caldura obtine aproximativ 3/4 din energia necesara pentru incalzire din mediul inconjurator, folosind, ca energie de actionare, curentul electric.

Preturile echipamentelor de pe piata difera foarte mult, in functie de producator, capacitatea pompelor si tipul de functionare.

Pentru o casa de pana la 200 metri patrati, pretul unei pompe de caldura produsa de Railton porneste de la aproximativ 3.000 euro. Instalatia colecteaza din atmosfera pana la 75% din energia termica pe care o introduce in casa prin intermediul agentului de incalzire (apa din calorifere).

Consum minim de energie

Pretul unei pompe aer-apa de 9,1 KW va poate costa circa 6.000 de euro. Potrivit reprezentantilor firmei Calorserv, instalatia poate inlocui cu succes o centrala de apartament.

Daca sunteti interesati de sistemul pompelor apa-apa, compania Viessmann are in oferta echipamente cu preturi cuprinse intre 6.400 si 10.000 de euro. La acestea se adauga insa forajul pentru cele 2 puturi necesare instalatiilor, care costa, in medie, 50 de euro/metru.

In general consumul la pompele de caldura este mic, fiind necesara energie electrica doar pentru compresorul pompei. Pompa nu merge 24/24, ci doar atat cat este nevoie, fiind automatizata si dotata cu senzori astfel incat sa porneasca numai cand este necesar.

Prin programul Casa Verde, pot fi recuperate costurile pentru achizitia de instalatii pentru producerea de energie termica, inclusiv instalatii pentru inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energia regenerabila. De asemenea, sunt eligibile cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului si TVA-ul instalatiilor.

spot_img

Ultimele știri