ONG-urile ofera ministerului datele pentru suplimentarea ariilor protejate

Coalitia Natura2000 cere Ministerului Mediului, printr-o scrisoare deschisa adresata Elenei Udrea, crearea unei comisii de experti pentru validarea datelor pe care organizatia le detine pentru desemnarea de arii protejate suplimentare.

Ministerul Mediului a anuntat, la sfarsitul lunii septembrie, o licitatie de un milion de euro pentru un proiect de cercetare in vederea indeplinirii reglementarilor UE privind reteaua Natura 2000. Pentru ca datele oferite pot ajuta la pregatirea in mare parte a raspunsului catre UE, ONG-urile cer ca suma pusa la dispozitie sa fie utilizata pentru finalizarea propunerilor de suplimentare a siturilor si asigurarea de plati compensatorii catre proprietarii de terenuri.

Scrisoarea vine in contextul in care Comisia Europeana (CE) a declansat procedura de infringement impotriva Romaniei la Curtea Europeana de Justitie pentru nerespectarea directivei europene referitoare la pasari. Coalitia Natura2000 pune la dispozitia autoritatilor datele pe care le detine, ce se refera la minim 21 de Arii de Importanta Avifaunistica si completarea datelor pentru 71 arii.

De asemenea, avand in vedere faptul ca in septembrie a expirat un nou termen pentru completarea retelei de Situri de Importanta Comunitara, pentru a evita declansarea unei noi proceduri, Coalitia Natura2000 pune la dispozitia guvernului datele de care dispune pentru desemnari suplimentare.

Dintre cele 16 habitate si 65 de pecii pentru care CE a cerut desemnari suplimentare de situri, ONG-urile detin date pentru suplimentarea, in proportie de 100%, a siturilor pentru opt habitate. Pentru restul de opt habitate, informatiile sunt suficiente pentru a completa ariile protejate cu aproximativ 50%. In plus, datele colectate pe specii pot oferi baza pentru desemnarea a 100% din siturile necesare pentru 26 de specii, in jur de 50% pentru 27 de specii si in diferite procente pentru 12 specii.

O parte din aceste date au fost colectate inca din anul 2007, pe baza unui contract cu Ministerul Mediului, iar restul provin din proiecte implementate de organizatii membre ale Coalitiei. Acestia au realizat inventarieri de teren si studii.

spot_img

Ultimele știri