Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Potentialul real al energiei regenerabile din Romania este mult mai mic decat cel din teorie

Romania are un potential de energie regenerabila mult mai mic decat cel estimat din perspectiva teoretica, potrivit unui draft al Strategiei Energetice a Romaniei pentru perioada 2011 – 2035, publicat de Ministerul Economiei. 

”Sursele regenerabile de energie din Romania au un potential teoretic important. Potentialul utilizabil al acestor surse este mult mai mic, datorita limitarilor tehnologice, eficientei economice si a restrictiilor de mediu”, se precizeaza in document. 

Una dintre cele mai importante resurse regenerabile este cea hidro. Potrivit ultimelor evaluari, potentialul hidroenergetic tehnic amenajabil al Romaniei este de circa 32.000 GWh/an. La finele anului 2009 puterea instalata in centrale hidroelectrice era de 6.450 MW, energia pentru anul hidrologic mediu fiind evaluata la 17.340 GWh/an. Astfel, gradul de valorificare al potentialului tehnic amenajabil este in prezent de 54%.

Harta surselor regenerabile de energie disponibile pe regiuni arata urmatoarea impartire teritoriala:

• Delta Dunarii (energie solara);
• Dobrogea (energie solara si eoliana);
• Moldova (campie si podis – microhidro, energie eoliana si biomasa);
• Muntii Carpati (IV1 – Carpatii de Est); 
• Carpatii de Sud;
• Carpatii de Vest (biomasa,microhidro);
• Podisul Transilvaniei (microhidro);
• Campia de Vest (energie geotermala);
• Subcarpatii (VII1 – Subcarpatii Getici; VII2 – Subcarpatii de Curbura; VII3 – Subcarpatii Moldovei: biomasa, microhidro);
• Campia de Sud (biomasa, energie geotermala si solara).

Cu exceptia centralelor hidroelectrice mari, costurile de producere a energiei electrice in unitati ce utilizeaza surse regenerabile sunt in prezent superioare celor aferente utilizarii combustibililor fosili si nuclear. 

Potrivit Strategiei, stimularea utilizarii acestor surse si atragerea investitiilor in unitati energetice ce utilizeaza surse regenerabile se realizeaza prin mecanisme de sustinere, ce duc si la cresterea pretului energiei electrice la consumatorul final.

Lignitul, o resursa de baza pentru urmatorii 20-40 de ani

Avand in vedere costurile ridicate de valorificare a surselor regenerabile este putin probabil ca pe termen mediu cresterea consumului de energie primara si scaderea productiei interne sa poata fi acoperita integral din surse
regenerabile, ceea ce va conduce la cresterea importurilor de energie primara.

Romania dispune de o gama diversificata, dar redusa cantitativ, de resurse de energie primara fosile si minerale: titei, gaze naturale, carbune, minereu de uraniu.

Rezervele de lignit pot asigura exploatarea eficienta a lor pentru inca aproximativ 40 ani la un nivel de productie de circa 30 mil. tone/an. In sectorul de extractie a lignitului nivelul de interventie a statului este redus, fiind rezumat la acordarea de subventii doar pentru exploatarea din subteran, subventie ce va fi eliminata in timp.

In ceea ce priveste huila, restrangerea perimetrelor si inchiderea minelor neperformante a condus la situatia in care numai circa 30% din totalul rezervelor geologice de huila se mai regasesc in perimetrele exploatabile.

Dependenta energetica a Romaniei va creste 

Productia de titei, estimata pentru anul acesta la 60 de milioane tone va scadea pana la 28 milioane tone in 2020. De asemenea, volumul de gaze naturale exploatat in prezent de tara noastra, aproximativ 134 miliarde metri cubi, va ajunge la 77 miliarde metri cubi in 2020. 

”Productia de energie primara in Romania bazata atat pe valorificarea rezervelor fosile de energie primara, carbune si hidrocarburi, cat si pe cele de minereu de uraniu, in cea mai optimista situatie, nu va creste in urmatoarele 2 – 3 decade”, mai spun realizatorii Strategiei Energetice. 

Potrivit acestora, acoperirea cresterii cererii de energie primara in Romania va fi posibila prin cresterea utilizarii surselor regenerabile de energie si prin importuri de energie primara – gaze, titei, carbune, combustibil nuclear. 

La nivelul orizontului analizat Romania va ramane dependenta de importurile de energie primara. Gradul de dependenta va depinde de descoperirea de noi resurse interne exploatabile, de gradul de integrare a surselor regenerabile de energie si de succesul masurilor de crestere a eficientei energetice, se mai arata in document.

Raluca Petrescu

Cititi si:

60% din energia electrica din Romania este produsa din carbune
 

spot_img

Ultimele știri