Par uman in loc de silicon pentru panouri solare ieftine

Un nou tip de panou solar pe baza de par uman ar putea oferi lumii energie electrica verde si ieftina in acelasi timp, a aratat tanarul inventator al sistemului, citat de Daily Mail.

Milan Karki, un nepalez in varsta de 18 ani, este de parere ca a gasit solutia nevoilor energetice ale tarilor aflate in curs de dezvoltare. Tanarul inventator spune ca parul este un bun conductor pentru panourile solare care ar putea revolutiona energia regenerabila.

“Initial am vrut sa produc electricitate pentru locuinta mea, apoi pentru intreg satul in care locuiesc. Acum iau in considerare intreaga lume”, a declarat Milan.

Parul inlocuieste siliconul, un component costisitor folosit de regula la fabricarea panourile solare. Acest lucru inseamna ca panourile pot fi produse la un nivel mai scazut de cost pentru cei care nu au acces la energie electrica, a explicat inventatorul.

Melanina, pigmentul care ofera parului culoare, actioneaza pe post de conductor de energie. Si pentru ca parul este mult mai ieftin decat siliconul, sistemul ar fi mult mai putin costisitor.

Panoul solar inventat de Milan poate incarca un telefon mobil sau un set de baterii care pot alimenta sistemele de iluminat pentru o intreaga noapte.

Jumatate de kilogram de par poate fi cumparat cu numai 16 lire sterline in Nepal si are o durabilitate de cateva luni, in timp ce un set de baterii costa 50 de lire sterline si rezista numai cateva nopti.

Oamenii pot inlocui si singuri parul, a spus Milan, acest lucru insemnand ca panourile solare concepute de el necesita un efort mic de intretinere.

In Nepal, unul dintre cele mai sarace state din lume, multe regiuni rurale nu au acces la electricitate. Milan si patru colegi de-ai sai au realizat initial panoul solar pentru un proiect scolar, insa tinerii sunt convinsi ca acesta are o larga aplicabilitate si viabilitate comerciala.

Milan a spus ca ideea lui este foarte importanta pentru satisfacerea nevoii cruciale de energii regenerabile in contextul incalzirii globale. “Incet, incet resursele naturale se degradeaza, de aceea trebuie sa ne gandim la viitor”, a declarat acesta. “Aceasta este o solutie simpla la criza de energie cu care ne confrunta la ora actuala”, a mai spus Milan.

Foto: dailymail.co.uk

spot_img

Ultimele știri