Patru scoli din mediul rural, renovate de Petrom

180 de copii din judetele Teleorman, Arges, Salaj si Dolj vor intampina anul scolar in scoli noi, complet dotate si amenajate. Proiectul de reabilitare a celor patru unitati de invatamant face parte din programul “Construim pentru viitor” initiat de Petrom, iar investitia totala se ridica la 600.000 de euro.

O gradinita din comuna Merisani, Valcele (Arges) si trei scoli din comunele Lesmir (Salaj), Predesti (Dolj) si Talpa Rotaresti (Teleorman) au fost complet renovate si isi asteapta elevii in noul an scolar.

In fiecare scoala s-au construit grupuri sanitare in interiorul cladirilor, s-a asigurat alimentarea cu apa curenta, s-a construit un sistem de canalizare si s-au construit mini-statii de epurare pentru protectia mediului. Mai mult, in urma lucrarilor de termoizolare, scolile vor avea un consum energetic cu 50% mai redus decat pana acum.

Inainte de a fi reabilitata, scoala din comuna Talpa Rotaresti, judetul Teleorman, arata “jalnic”, dupa cum o descrie o invatatoare.

“Arata de nedescris inainte. Veceurile erau asa, mai mult improvizate, in curte, geamurile erau sparte, peretii stateau sa cada… Acum copiii sunt foarte entuziasmati, abia asteapta sa inceapa scoala”, a declarat pentru Green Report Mariana Dinu, invatatoarea scolii din Talpa.

In timp ce unii parinti au venit sa dea o mana de ajutor la amenajarea spatiilor verzi din curtea scolii, copiii au inceput sa “testeze” locul de joaca.

“Abia astept sa inceapa scoala, pentru ca acum avem o scoala frumoasa”, a spus Roxana, in varsta de zece ani, care va intra in clasa a patra din toamna.

Scoala din Talpa si celelalte trei unitati de invatamant au fost selectate dintr-o lista de 22 de unitati de invatamant pe care Petrom le avea in vedere pentru reabilitare.

“A fost foarte greu sa alegem aceste patru scoli, pentru ca toate scolile de pe lista noastra aveau nevoie de reabilitare. Am incercat sa mergem acolo unde situatia era cea mai grava”, a declarat pentru Green Report Mona Nicolici, CSR Communication Manager Petrom.

Lucrarile au inceput in luna iunie si au constat in consolidarea cladirilor, imbunatatirea conditiilor sanitare, inlocuirea geamurilor, a usilor si a instalatiei electrice, termoizolare, instalarea de centrale termice cu consum redus si amenajarea unor spatii de joaca si terenuri de sport. De asemenea, a fost renovat complet interiorul, iar scolile au primit calculatoare si carti.

“Prima conditie pentru un invatamant de calitate este sa respecti dreptul copiilor de a invata in conditii decente. Am decis sa ne implicam in acest demers de responsabilitate sociala pentru a sprijini comunitatile locale in mijlocul carora activam, in care traiesc si angajati ai companiei noastre”, a declarat Mona Nicolici. Ea a adaugat ca de fiecare data cand Petrom investeste intr-un asemenea proiect, autoritatile locale sunt incurajate sa continue dezvoltarea lui.

“Construim pentru viitor” este parte a platformei de responsabilitate sociala “Petrom: Respect pentru viitor”, initiat la inceputul anului 2007.

Text: Carmen Albisteanu / Green Report
Foto: nature.com

spot_img

Ultimele știri