Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Polonia si Estonia castiga razboiul cu CE privind certificatele de carbon, Romania asteapta raspuns

Polonia si Estonia au avut castig de cauza la Curtea Europeana de Justitie de Prima Instanta in cazul cotelor nationale de certificate de carbon alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2008-2012, informeaza Reuters.

“Curtea Europeana de Justitie de Prima Instanta anuleaza decizia Comisiei Europene privind Planurile Nationale de Alocare ale Poloniei si Estonieri pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de sera”, se arata intr-o declaratie a instantei.

Polonia a propus Comisiei Europene sa-i acorde certificate echivalente cu emiterea a 284,6 milioane de tone de carbon pe an, dar a primit cu 27% mai putine. Estonia, la randul sau, a cerut 24,4 milioane de certificate pe an, dar a primit cu 48% mai putin.

Curtea Europeana de Justitie de Prima Instanta a decis ca CE si-a depasit competentele, intrucat statele membre au puterea de a lua decizia finala privind fixarea cotei, pe care o distribuie apoi intre industrii. CE are doar competenta de a revizui cotele si a gresit cand a ignorat propunerile Poloniei si Estoniei pe motiv ca suspecteaza certitudinea datelor, se mai arata in motivarea deciziei.

Comisia Europeana are doua luni la dispozitie sa faca apel la Curtea Europeana de Justitie.

Romania se afla, de asemenea, pe lista tarilor care au actionat Comisia Europeana in instanta ca urmare a reducerii plafonului de certificate cu 20,7% pentru perioada 2008-2012, a confirmat, pentru Green Report, Miriana Roman, director al Departamentului pentru schimbari climatice si dezvoltare durabila din cadrul Ministerului Mediului. Aceasta a mai spus ca deocamdata Romania nu a primit un raspuns in aceasta privinta.

Procesul se afla la sfarsitul fazei scrise, urmatoarea etapa fiind pledoaria care se anunta cu o luna inainte, a declarat, pentru Green Report, Ioana Raiciu, consilier de presa in cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene care a intentat procesul din partea Romaniei.

spot_img

Ultimele știri