Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Recesiunea face ca emisiile de CO2 sa scada cu 3%

Nivelul emisiilor de dioxid de carbon ar putea scadea cu 3% in 2009, o posibila consecinta a actualei crize economice, potrivit unui studiu prezentat la Bangkok de Agentia Internationala pentru Energie (AIE), informeaza Mediafax.

Aceasta va fi cea mai mare scadere inregistrata in ultimii 40 de ani, a precizat, marti, Fatih Birol, economistul sef al AIE, in cursul unei conferinte de presa. El a reamintit cu aceasta ocazie faptul ca evolutia emisiilor de dioxid de carbon pe plan mondial se situa in fiecare an, in medie, in jurul valorii de +3%. In opinia lui, aceasta scadere reprezinta "o fereastra de lansare unica" pentru a intra pe o traiectorie care ar permite limitarea fenomenului de incalzire a planetei la cel mult doua grade Celsius.

Sectorul energetic, responsabil pentru doua treimi din emisiile de gaze cu efect de sera de la nivel mondial, "se afla in centrul problemei si trebuie, deci, sa devina si centrul solutiei", se afirma in comunicatul oficial AIE.

Organizatia a prezentat un scenariu care permite limitarea nivelului de gaze cu efect de sera din atmosfera la 450 ppm (particule la un milion), ce ar face posibila, potrivit oamenilor de stiinta, o limitare a cresterii temperaturii medii a planetei la maximum 2 grade Celsius.

Potrivit AIE, 75% din scaderea prognozata pentru emisii reprezinta rezultatul crizei economice, iar 25%, efectul masurilor luate de guvernele lumii in lupta impotriva incalzirii globale.

Delegati din peste 180 de tari s-au reunit la Bangkok pentru summitul ONU, ultimul inainte de conferinta pentru clima de la Copenhaga.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri