Reducerea emisiilor este o oportunitate pentru economie

Angajamentele asumate de Romania la nivel european in privinta reducerilor de emisii sunt o oportunitate de transformare a unei economii ineficiente intr-una bazata pe resurse regenerabile, a fost mesajul primei zilei a conferintei “Reducerile de emisii – un pas catre dezvoltarea durabila” organizate de Reteaua de Actiune pentru Clima Romania. Evenimentul isi propune sa faciliteze dezbateri cu scopul de a identifica o serie de oportunitati in ceea ce priveste lupta impotriva efectelor schimbarilor climatice in Romania, inainte de desfasurarea conferintei COP15 de la Copenhaga.

Prima zi a intalnirii a constat in grupuri de lucru tematice pe domenii legate de schimbarile climatice: energie, transport, deseuri, agricultura, paduri si educatie. “Dorim investitii in energii curate si ca Romania sa treaca intr-o economie bazata pe emisii scazute. Pentru asta este nevoie de educatie”, a declarat Eliza Teodorescu, presedintele Reteaua de Actiune pentru Clima. Romania se afla pe locul al doilea in UE dupa Bulgaria in topul tarilor a caror intensitate energetica este ridicata.

Surse importante de reducere a emisiilor sunt eficientizarea consumului de combustibil si imbunatatirea transportului public, inclusiv cel feroviar, imbunatatirea sistemelor de colectare selectiva si reciclare, captarea metanului din depozitele de deseuri inchise, scaderea emisiilor din sectorul agricol si utilizarea la scara larga a surselor de energie regenerabila. “Toata lumea se sperie de schimbarile climatice, dar acestea reprezinta o oportunitate pentru oameni, pentru a ne redefini modul de viata si o oportunitate de a reevalua necesarul nostru ca oameni”, a adaugat aceasta. “Romania are un potential de reducere a emisilor de 30-40%”, a mai spus Eliza Teodorescu.

Scaderea emisiilor de CO2 in 2007 a fost cauzata de reducerea cantitatii de combustibili fosili utilizati in sectorul energetic ca o consecinta a declinului activitatii. Potrivit datelor Inventarului national de gaze cu efect de sera 1989-2007 realizat de Ministerul Mediului, sectorul energetic a fost responsabil pentru generarea a 68,3% din gazele cu efect de sera in 2007. Emisiile de gaze cu efect de sera rezultate din sectorul energetic au scazut cu 44,79% fata de anul de baza 1989. Procesele industriale contribuie la totalul de gaze cu efect de sera cu 14,58%, o scadere semnificativa a gazelor cu efect de sera s-a inregistrat in acest sector de 49,61% ca urmare a reducerii sau inchiderii anumitor activitati de productie. Emisiile din agricultura au scazut cu 51,13% din 1989 pana in 2007, iar in 2007 emisiile de gaze cu efect de sera din agricultura au reprezentat 12,84% din totalul de emisii. Emisiile din sectorul deseuri au crescut in perioada 1989-2007 cu 117,54%, contributia acestora fiind de 4,17.

In urma acestor dezbateri va fi elaborat un raport de catre Reteaua de Actiune pentru Clima care va fi inmanat autoritatilor inaintea conferintei ONU de la Copenhaga din decembrie.
 

spot_img

Ultimele știri