Premiera muzicala: Concert exclusiv pentru „urechile“ plantelor, la Filarmonica din Londra (Vezi video)

Ochestra Filarmonicii Regale din Londra a sustinut un concert, in premiera, pentru un public format in intregime din… flori. Artistii au inregistrat un album gratuit intitulat "Sezoanele florei: Muzica pe care sa cresti", pe care au folosit muzica de Mozart, informeaza treehugger.com.

Pentru a marca inceputul sezonului de gradinarit, membrii orchestrei au adus in Cadogan Hall, in loc de spectatori, sute de plante, pe care le-au delectat cu Mozart. La sfarsitul reprezentatiei, dirijorul a felicitat auditoriul: „A fost cea mai imbietoare audienta desi a fost putin descurajator sa vezi randuri intregi de capete plecate in loc de oameni care aplauda.“

Muzica rock omoara plantele

Logica din spatele actiunii este ca daca se presupune ca muzica lui Mozart stimuleaza creierul atunci ar trebui sa aiba acelasi efect si asupra plantelor. Cel putin asta reiese dintr-un studiu realizat de Dorothy Retallack, profesoara la Colegiul Colorado.

Ea a asezat plante in doua zone diferite in care a pus muzica rock, respectiv clasica. La doua saptamani de la initierea proiectului, plantele din zona cu muzica clasica crescusera uniform, erau bogate si verzi, si atarnau la 15-20 de grade in directia difuzorului. Plantele din camera cu muzica rock crescusera in inaltime, dar erau in cadere, florile se ofilisera, iar tulpinile erau indreptate in directia opusa difuzorului. Concluzia a fost ca, la sfarsitul celor doua saptamani de la initierea experimentului, multe dintre „plantele rock“ mureau in timp ce plantele „hranite“ cu muzica clasica aveau o crestere impresionanta.

Potrivit the Telegraph, in 2003, cercetatorii sud-coreeni au pus un anumit tip de muzica, descrisa ca fiind sunete clasice „verzi“, castravetilor si verzei chinezesti. Au descoperit ca varza a absorbit mai mult oxigen decat cea cultivata in liniste. Nu s-a observat nici un impact asupra castravetilor.

Bodgan Tupilat

spot_img

Ultimele știri