Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Presedintele ANRM: In Romania nicio exploatare de aur nu este activa

Redeventa pentru concesiunile auro-argentifere este de 4% din productie, conform legii, a declarat, marti, pentru Green Report, presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Miniere (ANRM), Alexandru Patruti. De asemenea, acesta a precizat ca in Romania nicio exploatare de aur nu este activa.

„Conform legii redeventa reprezinta 4% din productie. Valoarea de 4% a fost stabilita in 2009 printr-un act aditional la legea minelor. Atunci aceasta era stabilita la 2%”, a spus Patruti.

Potrivit presedintelui ANRM, in afara de Rosia Montana Gold Corporation, Deva Gold detine doua licente de exploatare la Certej (rezerva de aur de 68 de tone) si Baita – Craciunesti (rezerva de aur de 50 de tone), iar Romaltyn are licenta de exploatare pentru un perimetru cu reziduuri miniere auro-argentifere la Baia-Mare.

Contractul cu Rosia Montana Gold Corporation, renegociat

Atat presedintele cat si ministrul mediului au aratat luni, prin declaratiile pe care le-au facut, ca sunt in favoarea renegocierii contractului cu Rosia Montana Gold Corporation.

Intrebat daca trebuie renegociat contractul pentru exploatarea de la Rosia Montana, Traian Basescu a raspuns afirmativ. "Este obligatoriu de renegociat, dar nu e problema mea. Cred că trebuie renegociat, daca nu statul are alte parghii. Sa fiti siguri de asta, ca redeventa e in lege, nu in contract".

De asemenea, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat luni, in cadul unei emisiuni tv ca statul roman putea sa incheie un contract mai avantajos, iar o rediscutare a contractului s-ar dovedi benefica pentru Romania. Acesta a subliniat ca investitorul trebuie sa garanteze ca sterilul nu va reprezenta un pericol atat pentru Romania cat si pentru vecinii sai.

Flashmob pentru amendarea declaratiilor presedintelui Traian Basescu

Mai multi utilizatori Facebook au postat invitatii la un protest tacut langa Palatul Cotroceni, pentru a-i arata presedintelui Traian Basescu "cartonasul rosu" pentru sustinerea proiectului de la Rosia Montana.

"Fa-ti un cartonas rosu si vino maine (marti – n.r.) sa ii aratam lui Traian Basescu pentru incidentele pe care le-a provocat la Rosia Montana. Marti, 30 aug, ora 19, la intrarea Palatului Cotroceni de la Statuia Leul pe Bd Geniului. Fashmobul va dura 5 minute si nu se vor striga niciun fel de lozinci", se arat in anuntul postat pe Facebook.

O actiune similara este programata si la Cluj-Napoca in fata sediului PDL.

Cosmin Zaharia

Citeste:

Borbely: "Rosia Montana e clar o prioritate, oricum am lua-o!"

Borbely: Sper ca perioada de suspendare sa nu depaseasca 6 luni

Incidente la primaria Rosia Montana

Traian Basescu, la Rosia Montana: ”Daca ne prindea cresterea pretului la aur in plina exploatare?”

spot_img

Ultimele știri