Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Retezatul a pierdut calificarea in finala celor sapte minuni naturale ale lumii

Parcul National Retezat a ratat calificarea in finala competitiei internationale "Cele sapte minuni naturale ale lumii" organizata de Fundatia New7Wonders, in ultima etapa a concursului urmand sa se confrunte 28 de arii naturale din lume, dar niciun parc national, informeaza Agerpres.

Parcul National Retezat a fost singura arie protejata din Romania care a fost inscrisa in concurs si s-a clasat, in semifinala, pe locul 10 la grupa E, dedicata parcurilor naturale. ‘Faptul ca Parcul National Retezat a ajuns pana pe locul 10 in acest concurs international reprezinta un lucru extraordinar. Cred ca trebuie sa apreciem si partea pozitiva a lucrurilor, pentru ca Retezatul s-a detasat net in fata a mii de parcuri naturale din intreaga lume’ – a declarat marti Florina Crisan, responsabil relatii publice la Administratia Parcului National Retezat.

Potrivit site-ului oficial al Fundatiei New7Wonders, competitia "Cele sapte minuni naturale ale lumii" va continua cu 28 de finaliste, printre care se numara fluviul Amazon, vulcanul Vezuviu (Italia), Arhipelagul Galapagos (Ecuador), Marele Canion (SUA), Marea Bariera de Corali (Papua Noua Guinee si Australia), Padurea Neagra (Germania), Cascada Iguazu (Brazilia si Argentina), Muntele Kilimanjaro (Tanzania). Castigatorii competitiei vor fi cunoscuti in anul 2011. Concursul a inceput anul trecut, cand la cele sapte grupe ale competitiei au fost nominalizate 261 de obiective, dintre care in semifinale au intrat primele 11, in urma votului pe site-ul Fundatiei New7Wonders.

Parcul National Retezat a fost singurul din Romania care a fost selectat pentru acest concurs international la sectiunea dedicata padurilor, parcurilor nationale si rezervatiilor naturale. Cu o suprafata de peste 380 de hectare, Parcul National Retezat a fost infiintat in anul 1935 pe structura fostului domeniu de vanatoare al Casei Regale. Parcul este acum unul dintre rarele locuri din Romania unde natura a avut cel mai putin de suferit in urma interventiei omului.

In arealul acestuia traiesc 185 de specii de pasari, 1.190 de specii de plante – o treime din totalul celor din Romania, 90 dintre acestea fiind unice in tara. Unicitatea parcului deriva si din faptul ca in Masivul Retezat se gasesc 20 de varfuri muntoase cu o inaltime de peste 2.000 de metri iar intre vaile acestora se afla 80 de lacuri si tauri glaciare. Dintre acestea se disting Lacul Bucura, cel mai intins din tara, cu o suprafata de 9 hectare si Lacul Zanoaga, cu o adancime de 29 de metri, cea mai mare din Romania.

spot_img

Ultimele știri