Primul centru de inchiriat biciclete in Bucuresti

Primul centru de inchiriat biciclete din Bucuresti se deschide pe 1 august. Parcul velo ca detine 100 de biciclete si este un proiect al asociatiei MaiMultVerde si al UniCredit Tiriac Bank, sustinut de Universitatea Bucuresti.

Centrul de inchirieri biciclete Cicloteque va fi lansat joi, 31 iulie, printr-un mars al bicicletelor prin centrul capitalei. La eveniment va fi prezentata si istoria bicicletei, prin intermediul unor biciclete de epoca (tandem, monociclu, Lumierre etc.) sau diferite, dar cei mai multi participanti vor pedala pe bicicletele pe care le folosesc in fiecare zi sau pe cele puse la dispozitie de organizatori. Circuitul se va opri apoi la Cicloteque (Bd. Kogalniceanu 36-46, langa Facultatea de Drept), unde se va taia panglica si se va sustine o conferinta de presa. Tricourile purtate si semnate de catre VIP-urile care vor participa la mars vor fi inramate si afisate la centru.

Din 1 august, centrul se va deschide pentru public. Accesul la serviciile Cicloteque se va face doar in baza legitimatiei de membru.

Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursa de poluare in capitala. In fiecare luna, in Bucuresti se produc 273 de tone de praf si 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Astazi, in Bucuresti circula zilnic cca 1 500 000 de autovehicule, incluzandu-le pe cele de tranzit sau folosite in aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circula folosind benzina cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeana. In cazul expunerii la concentratii ridicate, particulele de plumb si alte metale aflate in suspensie pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice, respiratorii.

In aceste conditii, proiectul Cicloteque mizeaza pe bicicleta pentru schimbare. Cei de la MaiMultVerde sustin ca la 10 kilometri parcursi, o bicicleta va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeasi distanta cu 1500 de grame.

spot_img

Ultimele știri