Primul laser dintr-o celula vie, dezvoltat de cercetatori

Laserele au fost realizate pana acum din materiale neinsufletite, cum ar fi gazele purificate, colorantii sintetici sau semiconductorii. Insa cercetatorii americani au anuntat ca au reusit sa genereze o raza laser dintr-o celula vie.

Procedeul incepe prin modificarea unei celule (GFP) de la o meduza stralucitoare (Aequorea victoria), care produce o proteina emitatoare de lumina. Apoi, celule derivate din rinichii umani au fost modificate genetic pentru a produce GFP. Prin inundarea celulelor rezultate cu o lumina albastra de intensitate scazuta ele ajung sa genereze o raza laser verde.

Descoperirea poate fi folosita la imbunatatirea imaginilor de la microscop si a terapiilor pe baza de lumina. Lumina laserului difera de cea obisnuita prin faptul ca are o banda restransa de culori, razele sale osciland sincronizat. Cel mai moderne utilizeaza materiale solide care produc raze laser folosite in mai multe aplicatii, de la DVD-uri si scannere pana la cele din cluburi, relateaza BBC.co.uk.

Cercetatorii Malte Gather si Seok Hyun Yun, din cadrul Centrului Wellman pentru Fotomedicina din cadrul Spitalului american Massachusetts, sunt cei care au reusit sa realizeze pentru prima oara un laser viu.

Cei doi au folosit GFP, o proteina fluorescenta, izolata initial de la o meduza stralucitoare. Aceasta a revolutionat biologia deoarece functioneaza precum o “torta” care poate lumina la comanda organismele vii.

Foto: physicsworld.com

spot_img

Ultimele știri