Primul tren de mare viteza alimentat cu energie solara pe ruta Paris – Amsterdam

Trenul international de mare viteza de pe ruta Paris-Amsterdam a devenit primul din Europa alimentat cu energie produsa de panouri solare instalate pe tunelul care acopera calea ferata, potrivit news.discovery.com.

Tunelul lung de 3, 5 kilometri, situat langa Antwerp, nordul Belgiei, este acoperit cu 16.000 de panouri solare pe o suprafata de 50.000 metri patrati. Instalatia solara produce 3.300 de megawatts pe ora. Cantitatea de energie electrica ar putea acoperi consumul mediu anual a 1.000 de gospodarii. Proiectul, denumit Enfinity, a implicat costuri de 15, 6 milioane de euro si reduce emisiile de CO2 cu 2.400 de tone pe an.

Electricitatea produsa este folosita in toata infrastructura caii ferate, iluminat, semnalele de cale ferata, precum si alimentarea trenurilor. "Folosind electricitatea generata pe loc eliminam pierderile si costurile de transport ale energiei” a declarat Steven De Tollenaere, conducatorul proiectului Enfinity.

Se spera ca acest proiect va permite dezvoltarea altor instalatii asemanatoare in Statele Unite ale Americii, precum si in alte tari ale lumii.

Foto: engadget.com

spot_img

Ultimele știri