Programul Rabla demareaza in luna martie

Romanii care doresc sa-si achizitioneze automobile prin programul Rabla vor putea sa obtina tichetele valorice incepand cu luna martie, a anuntat azi ministrul Mediului si Padurilor, Laszo Borbely.

„Estimez ca pana la 18-20 martie ar trebui sa inceapa din nou casarea masinilor. Ghidul apare saptamana viitoare”, a declarat acesta. Potrivit ministrului, ghidul pentru urmatoarea sesiune a programului a suferit modificari minore in ceea ce priveste relatia firmelor de tip Remat cu Administratia Fondului de Mediu, pentru a avea un control mai strict si date exacte despre automobilele casate.

Potrivit autoritatilor, anul trecut au fost casate 190.000 de masini, iar utilizatorii programului au achizitionat 63.000 de masini noi. Cele mai multe dintre masinile casate au avut o vechime de 15-20 de ani.

Cu toate ca este considerat un succes, datele autoritatilor arata ca programul Rabla si taxa de poluare nu au descurajat complet importul de masini second-hand din strainatate. Datele statistice arata ca, numai anul trecut, in Romania au fost importate si inmatriculate aproximativ 230.000 de automobile rulate, din care 130.000 au fost mai vechi de 10 ani.

”Oamenii trebuie sa inteleaga ca se pot cumpara masini Euro 5 la preturi mici, inclusiv second hand, dar deja inmatriculate in Romania”, a mai spus ministrul. El a mentionat ca a verificat situatia <in teren> si a gasit in targ masini nu mai vechi de 6 ani, inmatriculate in Romania si cu preturi de 5.000-6.000 euro.

Noua etapa a programului Rabla va functiona sub aceeasi forma, permitand utilizatorilor sa stranga 3 tichete, in valoare de 3.800 lei fiecare, pentru a cumpara o masina noua.

Raluca Petrescu

spot_img

Ultimele știri