Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Proiect CE: Antibioticele din miere, detectate in 45 de minute

In urma numeroaselor cazuri in care s-a descoperit ca mierea contine antibiotice, Comisia Europeana sprijina proiectul european, CONffIDENCE, prin care sunt create teste mai rapide si mai ieftine, cu ajutorul carora pot fi detectate, in cel mult 45 de minute, posibilele reziduuri de antibiotice.

Costul proiectului european pentru detectarea antibioticelor din miere este de 7,5 milioane de euro, dintre care 5,8 milioane de euro reprezinta bani europeni.

Proiectul CONffIDENCE a fot initiat in 2008 si se va fi finaliza in acest an, scopul sau fiind acela de a descoperi metode mai ieftine si eficiente pentru detectarea substantelor periculoase din hrana.

„Aceste teste vor fi folosite probabil de companiile straine, cum ar fi, de exemplu cele din Germania, care achizitioneaza miere din Romania. Insa, pentru obtinerea mierii ecologice, una dintre conditiile esentiale este lipsa oricarei urme de antibiotic, deoarece ceretificarea bio interzice folosirea oricarui tip de medicament. Cand se imbolnavesc albinele nu trebuie sa fie tratate cu antibiotice, deoarece reziduurile de antibiotice, consumate in mod frecvent, timp de mai multi ani, pot slabi imunitatea organismului”, a declarat, pentru Green Report, Marian Cioceanu, presedintele BioRomania.

La proiectul CONffIDENCE colaboreaza 8 institute de cercetare, 5 universitati, cat si 2 companii producatoare de alimente din 10 tari europene.

Apicultura ecologica romaneasca  este din ce in ce mai bine situata pe piata internationala a produselor bio. In 2006, producatorii romani exportau 756 de tone de miere ecologica. In 2009, cantitatea de miere exportata a crescut la 1.400 de tone, iar din cele 4.300 de tone de miere produse in Romania, in 2010, intre 50% si 80% au fost trimise peste granita, potrivit informatiilor de la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

„Productia totala de miere certificata in anul 2010 a fost de 4.300 tone, cantitatea exportata a fost de 50%-80%, iar pe pe piata romaneasca s-au comercializat aproximativ 20% din cantitatea obtinuta”, spune Daniela Rebega, consilier in MADR.

Principalele tari in care se exporta miere certificata ecologic sunt cele din interiorul comunitatii, in special Germania. Dar sortimentele de miere ecologica ajung si in SUA ori in Japonia. Dintre acestea, cele mai cautate sunt mierea de salcam, cea de tei, mierea poliflora sau mierea de munte, potrivit MADR.

Mihaela Pavnutescu

 

spot_img

Ultimele știri