Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

PROIECT. Deputatul PNL Lucia Varga vrea sa imparta banii Fondului de Mediu consiliilor judetene. Sulfina Barbu: ”E o aberatie”

Deputata PNL Lucia Varga, membra a Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, a propus miercuri descentralizarea Fondului de Mediu, prin directionarea unei parti din sumele colectate catre Consiliile Judetene.

Initiativa deputatei a fost primita cu reticenta de doi fosti ministri ai Mediului – Sulfina Barbu si Attila Korodi – care arata ca sumele, impartite, ar ajunge sa fie foarte mici si nu ar favoriza zonele in care trebuie cu adevarat sa ajunga bani pentru reabilitare.

Potrivit proiectului de lege, 50% din banii stransi la Fondul de Mediu ar urma sa mearga catre autoritatile judetene, motivand ca acestea isi cunosc cel mai bine problemele de mediu cu care se confrunta.

„Trebuie sa dam parghii autoritatilor publice locale pentru a promova acele proiecte de protejare a mediului inconjurator care au cel mai mare impact asupra colectivitatii. Sunt convinsa ca aceste sume din Fondul de Mediu vor fi folosite cu eficienta sporita in folosul cetateanului din arealul unde isi desfasoara activitatea poluatorul”, a declarat Lucia Varga.

Sulfina Barbu: Descentralizarea FM este o aberatie

Sulfina Barbu, presedintele Comisiei pentru administratie publica, a declarat pentru Green Report ca nu va sustine initiativa Luciei Varga.
„Consider ca este o aberatie. Doamna Lucia Varga nu intelege ca Fondul de Mediu a fost creat ca un fond in care cei care nu reusesc sa se conformeze legislatiei de mediu sa plateasca o taxa, pe o perioada de tranzitie, iar banii sa mearga catre investitii de mediu in domeniul privat. Pentru ca Fondul de Mediu este constituit de firmele private”, a declarat Sulfina Barbu.

Deputata a adaugat ca banii din Fondul de Mediu ar trebui sa mearga catre investitii si nu catre autoritatile locale, unde traseul lor ar fi greu de urmarit.

„Banii ar trebui sa se duca pe concurs de proiecte, nu sa fie impartiti Consiliilor Judetene. Va fi greu de urmarit traseul banilor si nici nu este aceeasi situatie in fiecare judet in privinta poluarii”, a adaugat Sulfina Barbu.

Korodi: Consiliile judetene ar primi sume nesemnificative

Nici Attila Korodi, fost ministru al Mediului, nu sustine initiativa descentralizarii Fondului de Mediu.

„Nu pot sa sustin aceasta initiativa pentru ca oricum fondurile de la AFM nu sunt extrem de mari. Daca ar fi impartite intre judete, sumele ar fi nesemnificative, cu exceptia unor orase mari si cu activitate industriala importanta, cum sunt Bucuresti si Timisoara. Nu ar favoriza zonele in care trebuie cu adevarat sa ajunga bani pentru reabilitare, cum ar fi zonele miniere. Si sa nu uitam ca avem Programul Rabla, Casa Verde si altele pe care le-am omori”, a declarat Korodi.

Carmen Albisteanu
 

spot_img

Ultimele știri