Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania trebuie sa mai inchida 700 de gropi de gunoi

Aproximativ 700 de gropi de gunoi neconforme cu normele UE, majoritatea din mediul rural, continua sa reprezinte focare de poluare, in ciuda faptului ca data de 16 iulie ar fi trebuit sa fie termenul pana la care acestea sa devina istorie. La nivel national, circa 5.300 de gropi de gunoi au fost inchise pana in acest moment, iar in locul lor au aparut asa-numitele “depozite de tranzitie”, care vor face trecerea catre un sistem de depozitare a deseurilor ecologic, potrivit unui raport al Garzii de Mediu.

“Nu exista o alta iesire din aceasta situatie, decat prin depozitele de tranzitie aprobate prin Master Plan. Sunt singurele care mai pot functiona dupa acest an. Nu putem sa scapam de infringement decat asa”, a declarat comisarul sef al Garzii de Mediu, Silvian Ionescu.

Din cele aproximativ 700 de gropi de gunoi neconforme care au ramas deschise, 685 se afla in mediul rural. La orase, numarul gropilor poluante ramase deschise este de 11, din cele 78 de depozite neconforme. Toate acestea urmeaza sa fie inchise pana la 1 octombrie, sustin reprezentantii Garzii de Mediu.

Dintre cele 5.300 de gropi de gunoi inchise, 4.800 au fost salubrizate si readuse in circuitul natural. Pentru a face fata cantitatii mari de deseuri pe care trebuie sa o transporte, in intreaga tara s-au infiintat 37 de statii de transfer al deseurilor, care au rolul de a le prelua inainte de a fi depozitate in gropile ecologice.

Administratia locala a scapat de amenzi

In urma controalelor din localitati, Garda de Mediu a aplicat 54 de amenzi persoanelor fizice si juridice, in valoare totala de 437.000 lei. Pe de alta parte, autoritatile locale au reusit sa scape de sanctiuni, pe lista neagra a comisarilor Garzii de Mediu fiind doar 12 amenzi pentru administratia locala, in valoare totala de 98.000 lei.

“Am desfasurat "pande" in toata tara si am amendat 50 de persoane juridice care aruncau deseuri necontrolat. Actiunile nu se vor opri pana cand nu vom aduce o contributie substantiala la bunastarea mediului din tara”, a explicat Ionescu.

Infringementul, ocolit la milimetru

Desi au trecut aproape doua luni de la termentul limita dat de UE pentru inchiderea tuturor gropilor, Garda de Mediu si-a fixat ca obiectiv inchiderea si celor 700 de depozite neconforme ramase in tara pana la sfarsitul lunii octombrie. Astfel, procedura de infringement ar putea fi evitata.
Daca cele 700 de gropi vor fi inchise la timp si iar zonele afectate de poluare vor fi salubrizate si readuse in circuitul natural, Romania va scapa de amenzile de 200.000 de euro din partea Uniunii Europene.

Judetele Alba si Braila – fruntase la inchiderea gropilor

In mai multe judete din tara, autoritatile locale nu au alta solutie decat transportul deseurilor spre gropile autorizate din alte localitati, ceea ce implica costuri suplimentare. Primaria Suceava are cheltuieli anuale cu 1,4 milioane de lei mai mari pentru depozitarea deseurilor, in conditiile in care acestea sunt transportate la groapa de gunoi a municipiului Falticeni, groapa de gunoi a Sucevei fiind inchisa de la inceputul anului 2009. De asemenea, deseurile din Timisoara vor fi depozitate in mai multe gropi din judetul Hunedoara.

In unele judete, autoritatile au reusit sa inchida in totalitate gropile neconforme. Este cazul judetelor Alba si Braila, care au scapat atat de gropile poluante, cat si de amenzile Garzii de Mediu.

La polul opus se afla judete precum Suceava, unde 20 de primari au fost sanctionati pentru nerespectarea legislatiei de mediu privind gropile de gunoi. De asemenea, sase primarii din judetul Iasi au fost amendate si alte 38 au primit avertismente pentru ca nu au inchis gropile de gunoi sau nu au respectat normele impuse de Uniunea Europeana. In judetul Arad, in urma unui control facut la gropile de gunoi, Garda de Mediu a dat 28 de amenzi contraventionale si 26 de avertismente.

Text si Foto: Green Report

 

spot_img

Ultimele știri