Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania va contribui financiar la combaterea incalzirii globale in lume

In cazul in care liderii mondiali vor semna un acord pentru limitarea emisiilor la Copenhaga in decembrie, Romania se va afla in pozitia de contributor financiar, la fel ca celelalte state UE, la efortul de combatere a efectelor schimbarilor climatice, se arata in raspunsul ministerului de Externe, solicitat de Green Report.

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a participat marti la reuniunea climatica de la New York, care precede summitul ONU de la Copenhaga din decembrie, unde se asteapta semnarea unui acord global de reducere a emisiilor. Diaconescu s-a numarat printre cei 100 de lideri politici care au incercat sa deblocheze negocierile pe teme climatice.

“Contributia financiara a UE trebuie sa fie integrata intr-un context global in care eforturile financiare vor fi distribuite echitabil in baza principiului de contributie universala a tuturor statelor, cu exceptia celor mai sarace state in curs de dezvoltare”, potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Daca statele dezvoltate si marii poluatori vor ajunge la un acord in decembrie, UE, implicit Romania, poate trece la o tinta de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera de pana la 30%. "Nu putem avea prosperitate si dezvoltare, daca nu actionam acum impreuna cu toate statele lumii", este pozitia ministrului Cristian Diaconescu, sustinuta la New York.

Tara noastra aplica din 2008 prevederile pachetului legislativ energie – schimbari climatice adoptata de Consiliul European, a caror miza este transformarea economiilor statelor UE in economii cu emisii scazute de CO2. UE si-a asumat angajamentul de a reduce la nivel comunitar, pana in 2020, emisiile de gaze cu efect de sera cu 20 % fata de nivelul inregistrat in 1990.

Nimic concret pana la incheierea negocierilor

Tonul general al summitului de la New York a fost de incertitudine privind un nou acord climatic. Conferinta s-a remarcat printr-o noua serie de discursuri lipsite de anunturile mult asteptate. Reprezentantii Romaniei au remarcat deschiderea Chinei de a se alatura efortului global de reducere a emisiilor, chiar si in lipsa unui angajament concret.

„Lipsa unor initiative concrete pentru reducerea emisiilor la nivel global se datoreaza stadiului in derulare al negocierilor multilaterale pentru incheierea unui nou acord global in domeniu post-Kyoto. Anuntarea unor angajamente noi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea avea loc in cursul negocierilor multilaterale din cadrul ONU din perioada septembrie – noiembrie 2009”, potrivit MAE.

In acest moment toate mizele importante ale negocierilor la nivel international sunt inca deschise: tinta globala si tintele concrete ale tarilor dezvoltate de reducere a emisiilor, contributiile tarilor in curs de dezvoltare la eforturile de limitare a emisiilor, anul/perioada de referinta pentru tintele de reducere, perioada de angajament, sursele si modalitatea de distribuire a angajamentelor financiare. Din acest motiv, finalitatea conferinta de la Copenhaga ramane dificil de apreciat.

Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu, s-a intalnit, miercuri cu J.P. Morningstar, reprezentantul special pe probleme de energie al Guvernului SUA, dar si cu omologi din Islanda, Australia, Malta, Albania si Tunisia.

Text de Alina Coldea
Foto: Mediafax

spot_img

Ultimele știri