Romania, locul 21 in lume ca suprafata cultivata cu OMG-uri

Romania se afla pe pozita 21 in lume ca suprafata cultivata cu organisme modificate genetic, potrivit celui mai recent raport ISAAA (International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications). La noi in tara exista mai putin de 0,05 milioane de hectare de culturi modificate genetic, fata de ocupanta primei pozitii, SUA, cu 64 de milioane de hectare.

In Uniunea Europeana este permisa doar cultivarea porumbului MON810, dar Germania, Franta, Austria, Grecia, Ungaria si Luxemburg au interzis aceste recolte, din cauza efectului pe care l-ar putea avea asupra sanatatii si a mediului.

„Romania a semnat conventia de la Cartagena privind biodiversitatea, ce include principiul precautiei. Asta insemna ca in momentul in care exista orice fel de dubiu asupra sigurantei eliberarii in mediu a unui nou organism, o tara poate sa interzica cultivarea respectivului organism”, a explicat pentru Green Report Dan Craioveanu, vicepresedintele Clubului Ecologic Transilvania.

In momentul de fata exista dubii in legatura cu siguranta OMG-urilor, iar in baza principiului precautiei se poate introduce un moratoriu pana cand se obtin mai multe dovezi stiintifice. „Din pacate autoritatile care lucreaza pe biosecuritate, atat in Romania cat si in Uniunea Europeana, ignora toate dovezile impotriva OMG-urilor, ca si cand nu ar exista. In momentul in care OMG-urile sunt eliberate in mediu, ele nu mai pot fi recuperate de acolo pentru ca sunt organisme vii”, a mai adaugat Dan Craioveanu.

Un lobbyist al ONG-urilor la 40 din industrie

O ordonanta emisa de autoritatile romane in 2005 stabilea ca recoltele transgenice nu pot fi cultivate, nici in scopuri comerciale si nici pentru cercetare, la mai putin de 15 kilometri de ariile naturale protejate. Ea facea ca aproximativ 80% din suprafata tarii sa fie protejata pentru ca Romania are un numar foarte mare de teritorii protejate. Dar, imediat, prin legea 265/2006, s-au anulat aceste restrictii.

“In Romania exista o comisie pentru biosecuritate in Ministerul Mediului, dar majoritatea membrilor au, au avut, sau vor sa aiba legaturi cu companiile care produc OMG-uri si e foarte greu sa consideram independent acest consiliu. Noi incercam sa facem presiuni, dar, cel putin la nivelul Comisiei Europene, exista un lobbyist de la un ONG la 40 de lobbyisti la industrie. Situatia este similara in Romania”, Dan Craioveanu.

134 de milioane de hectare la nivel global

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso este un cunoscut promotor al organismelor modificate genetic, dar majoritatea cetatenilor UE par sa il contrazica. Posibilitatea introducerii acestor culturi in tarile membre a atras proteste de strada in multe tari europene, inclusiv in Bulgaria.

Suprafata totala a culturilor transgenice ajunge la 134 de milioane de hectare la nivel global, potrivit raportului ISAAA. In topul producatorilor, SUA este urmata de Brazilia, cu 21,4 milioane de hectare, Argentina cu 21,3 milioane de hectare si India cu 8,4 milioane de hectare.

Text de Alina Coldea
Foto: The Ecologist, Greenpeace

spot_img

Ultimele știri