Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ROMENVIROTEC: „Casa Verde” cu ajutor de 60-70% de la stat

Persoanele fizice care doresc sa-si doteze locuintele cu centrale termice pe baza de surse regenerabile vor primi un ajutor de 60-70% din valoarea lucrarii, insa nu mai mult de 5.000 – 6.000 de euro, a anuntat astazi ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.

„In prezent, ministerul lucreaza la intocmirea Ghidului Solicitantului si speram ca programul sa fie lansat cat mai repede”, a declarat acesta.

Ministrul a specificat ca la minister exista deja o lista de 400 de companii producatoare sau importatoare de echipamente pe baza de surse regenerabile care se inscrisesera inca de anul trecut la Administratia Fondului pentru Mediu pentru a fi autorizate. Potrivit ministrului, acestea nu vor trebui sa mai depuna inca o data documentatia pentru a intra in procesul de aprobare.

„Vom mai acorda insa o perioada de 3-4 saptamani si altor companii care doresc sa se inscrie”, a mai precizat Borbely.

Presedintele Administratiei Fondului de Mediu, Gheorghe Popescu, prezent la expozitia internationala a tehnologiilor de mediu Romenvirotec, ieri, a mentionat ca fondurile desemnate pentru acest program in 2010 sunt de 310 milioane de lei.

Pe langa persoanele fizice, fondurile AFM destinate programului Casa Verde vor putea fi accesate si de primarii, scoli, spitale, sau alte institutii publice, dar si de asociatiile de locatari. Presedintele AFM a amintit si faptul ca s-a incercat extinderea programului si pentru hoteluri, dar nu s-a putut redacta un ghid in acest domeniu.

AFM dispune in acest an de fonduri totale de 1,8 miliarde RON, adica de sapte ori mai multe decat in 2009. Prin fondurile AFM vor fi finantate proiecte privind imbunatatirea calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati, cresterea productiei de energie din surse regenerabile, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor, impadurirea terenurilor degradate dar si proiecte pentru educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului.

Programul Casa Verde a fost lansat de fostul ministru al Mediului Attila Korodi in varianta petnru persoane fizice cu o subventie de 90%. Aceasta varianta nu a functionat, insa, niciodata, programul existand, pana in prezent, doar pentru institutii.

Text de Livia Cimpoeru

Foto: Green Report / Anita Vizireanu
 

spot_img

Ultimele știri