Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

ROMENVIROTEC: Sistem revolutionar de reciclare a PET-urilor

Un sistem revolutionar de reciclare a PET-urilor prin comprimarea lor cu pana la 90% din volum a fost prezentat astazi in cadrul expozitiei Romenvirotec de catre firma Tepet.

"Sistemul Tepet se bazeaza pe o inventie, un aparat de compactare a PET-ului. Prin incalzire, acesta reduce cu 92% volumul recipientului, rezolvand astfel o importanta problema legata de depozitarea si transportarea acestora", a declarat Cristian Kiss, director comercial Tepet.

Aparatul costa 199 RON si poate fi cumparat momentan de pe site-ul tepet.ro, urmand sa fie comercializat si in magazinele de electrocasnice din tara. La livrarea aparatului, clientul primeste si un sac colector devenind un membru al sistemului de reciclare. Cand sacul se umple cu PET-urile compresate, poate fi expediat de la orice oficiu postal, cu taxa inversa, la centrul de colectare Tepet, din Oradea. In plus, clientul primeste de la Tepet 1 leu pentru fiecare kilogram de PET-uri compresate.

Aparatul consuma 1.000 de Wati pe ora, iar un PET se preseaza in aproximativ 20 de secunde. Costul pentru 460 de PET-uri compresate este de 1 leu.

1.000 de tone de plastic reciclate anual in Ungaria

Aparatul a fost introdus in Ungaria inca din 2003, iar in sistemul Tepet sunt reciclate anual 1.000 de tone de flacoane comprimate. Firma va dezvolta in Romania trei programe, respectiv EduPET, prin care isi propune sa-i invete pe copii din scoli si licee cum sa recicleze cu
ajutorul aparatului. Proiectul va fi derulat cu ajutorul Asociatiei pentru Un Viitor Verde.

"Pentru fiecare kilogram de PET-uri presate, elevii vor castiga premii importante in obiecte si produse educationale, dar si excursii. Speram sa gasim finantare si sa dotam cat mai multe scoli cu acest aparat", a declarat Costin Diaconescu, presedintele asociatiei.

Al doilea program care urmeaza sa fie implementat se numeste ReciPET si se va adresa restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor si pensiunilor. Prin cel de-al treile proiect, numit ComPET, preluat dupa modelul implementat in Ungaria, se urmareste o colaborare cu marile magazine, unde clientii sa-si poata presa PET-urile, obtinand in schimb un tichet valoric, care poate fi folosit in magazin.

Tepet este o firma mixta romano-maghiara, care s-a infiintat anul acesta.

Expozitia internationala de echipamente si tehnologii pentru protectia mediului Romenvirotec gazduieste anul acesta 101 firme participante din Romania, dar si din alte sapte tari europene: Austria, Danemarca, Franta, Germania, Italia Marea Britanie si Olanda.

Principalele domenii care vor fi prezentate anul acesta sunt prevenirea poluarii aerului si apei, protectia solului, prevenirea poluarii fonice, reciclarea deseurilor, salubrizarea, tehnologii de masurare si control, sanatatea si siguranta muncii, managementul resurselor de energie neconventionala si protectia impotriva inundatiilor.

Text de Loredana Pana
Foto: Anita Vizireanu

spot_img

Ultimele știri