Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Protectia mediului si promovarea ecoturismului in Sitului Natura 2000 „Bazinul Ciucului de Jos”

Doua proiecte importante ce au drept scop asigurea starii de conservare favorabila a Sitului Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos" si implicit a speciilor si habitatelor de interes comunitar ale acestuia au fost demarate de catre Organizatia GeoEcologica ACCENT.

Primul proiect include o campanie de informare si constientizare a publicului privind valorile naturale si rolul Sitului Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos" si beneficiile care se pot obtine de catre comunitatile aflate pe teritoriul sau in vecinatatea sitului, prcum si un pachet de informare privind valorile naturale si rolul Sitului Natura 2000, cuprinzand descrieri si imagini ale speciilor si habitatelor valoroase, pentru care se va explica rolul si importanta protejarii lor.

De asemenea, vor avea loc 5 intruniri publice locale de constientizare si participare a publicului in localitatile Miercurea-Ciuc, Sancraieni, Sansimion, Santimbru si Tusnad, aflate in vecinatatea sitului Natura 2000 in care se vor dezbate subiecte legate de conservarea naturii. Tot cu acelasi scop vor fi realizate si expozitii itinerante de fotografie continand imagini cu speciile si habitatele de interes comunitar de pe teritoriul Sitului Natura 2000. In plus, va fi creat si un site web pentru descrierea sitului si a problematicii Natura 2000, folosit ca instrument de informare si promovare.

Vor fi luate masuri de conservare pentru mentinerea starii de conservare favorabila a speciilor de interes comunitar. Astfel vor fi asigurati 60 de hranitori pentru pasari pe timp de iarna, vor fi amenajate100 de cuiburi artificiale in padurile de pe versantul Nord-Vestic al Muntilor Ciucului, se vor evidentia limitele sitului si vor fi amplasate panouri informative si eco-popasuri.

Situl Natura 2000 "Bazinul Ciucului de Jos" se intinde pe o suprafata de 2686,20 ha ce include numeroase specii valoroase de animale si plante. Proiectul este initiat la putin timp dupa ce situl Natura 2000 a fost desemnat, in conditiile in care foarte multe dintre grupurile interesate nu stiu foarte exact ce presupune statutul de sit Natura 2000 pentru zona lor si in contextul in care pentru o zona naturala situata in apropierea multor comunitati umane presiunea exercitata asupra speciilor si habitatelor este destul de mare.

Cel de-al doilea proiect are ca titlu “Parteneriat comunitar destinat promovarii ecoturismului in microregiunea Csomad – Balvanyos” si are drept scop promovarea turismului durabil in microregiunea Csomad -Balvanyos, care sa aduca venituri pentru comunitatea locala, fara sa afecteze negativ peisajul natural, sa duca la cresterea respectului pentru valorile acestuia si care sa incorporeze valorile culturale si traditionale specifice zonei, prin atingerea mai multor obiective ecologice.

Acestea cuprind identificarea si dezvoltarea unui program si produs local de ecoturism avand ca baza capitalul natural si traditiile ce respecta natura in microregiunea Csomad – Balvanyos. Acest lucru se va concretiza prin implicarea factorilor interesati – localnici, agenti economici, propietari de pensiuni, reprezentanti ai autoritatii locale, ONG-uri si custozii de arii protejate.

Se va efectua marcarea si amenajarea din punct de vedere ecoturistic a doua trasee pentru biciclisti in microregiunea Csomad – Balvayos. In parteneriat cu agentii economici implicati in activitati de turism, proprietarii de pensiuni, custozii de arii protejate, autoritatile locale si voluntarii din randul populatiei, vor participa la: marcarea si amplasarea de indicatoare, 4 panouri cu harta traseelor, 2 popasuri ecoturistice, amenajarea celor 5 izvoare minerale de pe parcursul traseelor.

Si in final se urmareste cresterea si diversificarea numarului de vizitatori si atat din tara cat si din strainatate, prin promovarea capitalului natural, cultural si isoric al microregiunii Csomad – Balvanyos.

spot_img

Ultimele știri