Saltelele de plaja, un pericol pentru sanatate si mediu

Articolele de inot gonflabile care pot fi cumparate de pe Coasta Mediteranei sunt un pericol pentru sanatatea turistilor, se arata intr-o cercetare a TÜV Rheinland LGA. 21 din cele 25 de produse testate au concentratii mari de ftalati depasind limita maxima pentru produsele destinate copiilor. Ftalatii sunt substante folosite in fabricarea plasticului moale.

La o saltea pneumatica – evaluata ca o jucarie pentru copii – s-a gasit o concentratie de ftalati de 500 de ori mai mare decat limita admisa in cadrul UE. O serie de ftalati este suspectata de a fi cancerigena si de a provoca dereglari hormonale. In plus, 6 produse au fost contaminate cu hidrocarburi aromatice policiclice (PAH), care au fost, de asemenea peste limitele recomandate in Germania pentru confectionarea produselor. Nu exista limite stabilite prin lege privind PAH. Cu toate acestea, hidrocarburile aromatice policiclice (PAH) sunt suspectate – conform rezultatelor de la Institutul Federal German pentru Evaluarea Riscurilor – de a provoca daune ereditare, a fi cancerigene si a afecta in mod negativ sistemul de reproducere.

"Cei care cumpara produse gonflabile destinate inotului sau jucarii de plaja pentru copii sunt in pericol. Pe de o parte, calitate este scazuta, articolele fiind confectionate din materiale de calitate inferioara. Pe de alta parte, pericolele de sanatate la care sunt expusi copiii care le folosesc sunt foarte mari” precizeaza Dr. Wilhelm Schubert, Directorul TÜV Rheinland LGA din Nürnberg.

Toate articolele au fost achizitionate direct de pe plaja la preturi cuprinse intre 5 EUR si 10 EUR in luna iunie 2009 din Grecia, Italia, Croatia, Spania si Turcia – zone in care predomina turismul de familie si unde nivelul vanzarilor articolelor de plaja este foarte mare. Articolele testate au fost saltele, jucarii de inot pentru copii, scaune de inot pentru bebelusi si copii de varste mici.

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor recomanda turistilor romani ca in vacanta sa achizitioneze produsele de plaja de la o sursa de incredere – magazinele de marca si lanturile de comert cu amanuntul care dispun de standarde internationale de calitate. De asemenea, puteti face un mic test – daca articolele din plastic au un miros pregnant fiti atenti! Copii au simtul mirosului la fel de bine dezvoltat ca si adultii. In plus, ar putea contine solventi daunatori.
 

spot_img

Ultimele știri