Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Sibiu: Cooperarea interstatala, cruciala pentru implementarea legislatiei de mediu

Cooperarea intre statele membre este cruciala, fara a avea aceasta parghie de lucru nu se poate realiza procesul de implementare a legislatiei de mediu, a declarat pentru Green Report Mihaela Beu, comisar sef in cadrul Garzii Nationale de Mediu Cluj. Aceasta a fost concluzia forumului european de la Sibiu "Conference on Implementation and Enforcement of Environmental Legislation". 

„Procesul de implementare a legislatiei de mediu trebuie sa aiba ca parteneri toate partile implicate: industria, ONG-urile, chiar si cetatenii”, a subliniat reprezentanta GNM Cluj. „Traim intr-o perioada in care legislatia de mediu a devenit tot mai drastica, de aceea si agentii economici sunt tot mai inventivi in a gasi cai de scapare. Asa s-a ajuns la ideea ca numai lucrand impreuna se poate atinge un rezultat bun al implementarii”, a mai spus aceasta.

Imbunatatirea modului in care directivele UE se aplica in Romania a fost principalul obiectiv al autoritatilor romane in cadrul conferintei europene ce a inceput miercuri la Sibiu. Accentul a fost pus in special pe directivele privind eliberarea de autorizatii si modul in care se inspecteaza.

„Romania a beneficiat in ultimii ani de suportul Comisiei Europene si, implicit, al celorlalte state membre, sprijin asigurat prin proiecte de asistenta tehnica si proiecte de infratire (twinning-uri). Aceste proiecte au fost concentrate in special pe intarirea capacitatii institutionale si administrative in domeniul mediului, atat la nivel central, dar mai ales regional si local”, a declarat ministrul mediului, Nicolae Nemirschi in cadrul uneia dintre discutiile organizate la Sibiu.

Mesele rotunde de la Sibiu au avut ca subiect schimbarile climatice, biodiversitatea, poluarea si “better regulation”. IMPEL este un organism sub coordonarea Comisiei Europene, iar deciziile luate la conferinta de spatamana aceasta vor fi discutate mai departe in cadrul executivului comunitar.

Infringementul se amana

Comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, a precizat vineri ca Romania a reusit sa se conformeze in proportie de 85% in ceea ce priveste directivele UE de inchidere a depozitelor de deseuri, iar Comisia Europeana nu va declansa, deocamdata, procedura de infringement.

"Actiunea de infringement nu se aplica atata cat timp cat tara membra (UE – n.r.) demonstreaza bunavointa si ca actioneaza in directia unei directive europene. La ora actuala sunt controlate in Romania mai mult de 2.400 de comune, care in total aveau 6.900 de depozite ilegale. Din acestea 700 sunt inca in functiune, 6.200 au fost inchise. In fata acestor cifre si Comisia Europeana a spus: ‚Da, domnule, ati facut ceea ce trebuie si va dam girul ca veti continua pe linia asta pana la inchiderea totala a lor’", a declarat Silvian Ionescu, intr-o conferinta de presa, citat de corespondentul Mediafax.

Potrivit comisarului general al Garzii Nationale de Mediu, faptul ca CE nu sanctioneaza inca Romania nu inseamna ca nu trebuie sa existe preocupare, in continuare, pentru problemele de mediu.

"Asta nu inseamna ca din clipa asta ne punem pe tanjala si lasam lucrurile sa continue asa cum sunt! Pentru ca daca nu inchidem aceste depozite intr-un timp rezonabil, ne vom trezi intr-adevar cu o procedura de infringement. Rolul Comisiei Europene este de a controla si verifica conformarea de suta la suta. Noi ne-am conformat in proportie de 85 la suta. Nu sunt rau intentionati si nu vor porni o procedura de infringement", a conchis Silvian Ionescu.

Peste 200 de reprezentanti ai institutiilor de mediu din Europa, printre care si oficiali ai Comisiei Europene si ai Ministerelor de Mediu din toate tarile UE, au participat intre 23 si 25 septembrie 2009 la Sibiu la forumul european avand ca tema implementarea legislatiei de mediu, "Conference on Implementation and Enforcement of Environmental Legislation".

Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeana si Garda de Mediu cu sprijinul IMPEL (reteaua europena a institutiilor cu atributii de implementare si control in domeniul protectiei mediului).

spot_img

Ultimele știri