Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Silvian Ionescu: Infringementul pe gropile neconforme nu reprezinta sfarsitul lumii

Procedura de infringement privind depozitele de deseuri neconforme nu reprezinta sfarsitul sau potopul lumii, a declarat, miercuri Silvian Ionescu, comisar sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM), citat de postul public de radio, informeaza Agerpres.

Potrivit lui Ionescu, Romania continua sa aiba probleme la capitolul reciclarii selective a deseurilor, fondurile pentru derularea acestui proces fiind insuficiente. Seful GNM a mentionat, totodata, ca statul roman nu este singurul care se confrunta cu proceduri de infringement. ‘La reuniunea de la Bruxelles, la care am participat in urma cu zece zile, Grecia a dat un exemplu pozitiv, spunand ca a avut 57 de proceduri de infringement in 2004, iar in 2008 ajunsese la 32. Se mandrea cu chestiunea asta. De asemenea, Irlanda primeste an de an zeci de proceduri de infringement de la Comisia Europeana’, a precizat Silvian Ionescu. El a adaugat ca, incepand din 16 iulie, prima actiune intreprinsa de GNM va fi de a inventaria stadiul in care se afla lucrarile de ecologizare sau desfiintare a depozitelor de deseuri, de a da niste termene-limita de conformare si, in cele din urma, de sanctionare a primariilor, consiliilor locale, municipale sau judetene pentru nerespectarea termenelor.

In privinta sanctiunii pe care Romania ar putea sa o primeasca, Ionescu a explicat: ‘Amenda de 200.000 de euro pe zi acordata Romaniei dupa declansarea procedurii de infrigement este o valoare maxima. Se vorbeste din ce in ce mai mult la Comisia Europeana despre amenzile penale si despre Codul Penal care trebuie sa functioneze si pe Legea Mediului. Suma de 200.000 de euro/zi a fost calculata de Ministerul Mediului, la nivelul lunilor ianuarie-februarie 2009. De atunci, lucrurile au mai evoluat si va spun ca, din constatarile noastre, administratiile locale fac eforturi de aliniere la normele europene’. Potrivit sefului GNM, responsabilitatea totala a platii sanctiunilor ‘cade pe umerii operatorului de salubritate local, pentru ca el nu trebuie numai sa incaseze taxe, ci si sa investeasca pentru construirea acestor statii de transfer a deseurilor’.

GNM a anuntat ca, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, si ca, dupa data-limita, va inventaria depozitele neconforme, autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE urmand a fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pana la 100.000 de lei. Romania poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice. Pana in prezent, CE a aprobat Romaniei un singur proiect privind managementul deseurilor pentru Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro, fara TVA. La ora actuala, GNM dispune de un efectiv de 540 de comisari dintre care numai 18 actioneaza in Bucuresti.

Foto: Mediafax

spot_img

Ultimele știri