Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Situatia gestionarii deseurilor cercetata de premierul Boc

Premierul Emil Boc le-a solicitat, luni, ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, si Comisarului Sef al Garzii Nationale de Mediu (GNM) o situatie detaliata, saptamanala, a stadiului in care se afla gestionarea deseurilor si a gropilor ecologice din mediul rural si urban, potrivit Agrpres.

In urma intalnirii de la Palatul Victoria, seful de la Mediu va trebui sa prezinte, in prima decada a lunii septembrie, solutiile legale privind eliminarea restantelor in ceea ce priveste inchiderea gropilor de gunoi neecologice, in vederea indeplinirii obligatiilor asumate de Romania fata de Uniunea Europeana.

La jumatatea lunii august, Nicolae Nemisrchi declara ca forul european va transmite Romaniei un raspuns cu privire la inchiderea gropilor de gunoi neecologice cel mai probabil in luna septembrie, si ca eventualele amenzi ce ar putea fi impuse ar urma sa fie platite dupa aproape doi ani. "Pozitia Comisiei va fi cunoscuta undeva in luna septembrie. Pana atunci, o echipa a Garzii de Mediu verifica pe teren posibilitatile de inchidere, iar o decizie finala cu privire la plata unor amenzi este pusa in aplicare, de regula, dupa un an si jumatate", a precizat, pentru Agerpres, ministrul Mediului.

La randul sau, Comisarul general al GNM, Silvian Ionescu, declara, in mai, ca Romania nu poate negocia termenul-limita de 16 iulie 2009 stabilit pentru inchiderea depozitelor neconforme de deseuri, data de la care CE se poate autosesiza in privinta declansarii procedurii de infringement asupra Romaniei.

Potrivit lui Ionescu, procedura efectiva ar putea fi declansata abia din aprilie 2010. Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, iar actul normativ care reglementeaza modul in care romanii sunt obligati sa sorteze deseurile este Legea 27/2007.

Potrivit unei statistici intocmite de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, in martie 2009 un roman a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar unu la suta din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza Romania pe ultimele locuri din zona Uniunii. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (suta la suta), Romania (99 la suta), Lituania (96 la suta), Malta (93 la suta) si Polonia (90 la suta).

Data pana la care Romania trebuia sa inchida gropile de gunoi neecologice a fost 16 iulie 2009. Potrivit datelor publicate de Ministerul Mediului, in luna iulie, in Romania, erau in operare 165 de depozite municipale neconforme si doar 26 conforme, in zona urbana. Totodata, din totalul depozitelor neconforme, mai putin de jumatate (64) urmau sa fie inchise la 16 iulie, in timp ce restul de 101 isi vor sista activitatea etapizat, pana in 16 iulie 2017.

La inceputul anului 2009, GNM a inventariat, in zona rurala, 5.764 de spatii de depozitare, si numai o mica parte vor fi reabilitate prin inchidere sau prin salubrizarea zonei. GNM a anuntat ca, la 1 iulie 2009, existau 2.297 de depozite neconforme pentru deseuri, si ca dupa data-limita va inventaria depozitele neconforme, autoritatile locale care nu s-au aliniat cerintelor UE urmand a fi sanctionate cu amenzi ce pot ajunge pana la 100.000 de lei.

In privinta penalizarilor pe care Romania le-ar putea primi din partea CE, acestea ar putea ajunge la un cuantum de 200.000 euro pe zi, suma care, potrivit ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, va fi transferata autoritatilor locale care nu si-au indeplinit obligatiile. Sanctiunile europene se decid in urma unui proces in care statul roman si CE se judeca la Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg, precedat de o serie de avertismente si ultimatumuri de conformare din partea UE. In prezent, exista 7.068 de spatii de depozitare rurale, dintre care au fost reabilitate sau inchise 1.304.

De asemenea, 1.393 de comune si-au organizat un sistem de ridicare a deseurilor de la populatie, iar 896 de comune au constituit asociatii pentru a accesa fonduri europene necesare reabilitarii ori inchiderii gropilor de gunoi rurale, construirii de statii de transfer al deseurilor sau alte investitii de gestiune a deseurilor.

De asemenea, exista 139 de depozite mici de deseuri neconforme in zona urbana, care nu au perioada de tranzitie, astfel ca la 16 iulie 2009 trebuie sa isi sisteze activitatea. Dintre acestea, doar 74 au fost inchise. Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, sustinea, in timpul derularii "Saptamanii Mediului Tau", ca numai 70-80 la suta din totalul gropilor de gunoi comunale vor fi inchise pana la data-limita, ceea ce va atrage cu siguranta declansarea procedurii de infringement.

Romania poate sa acceseze, in perioada 2007-2013, potrivit Programului Operational Sectorial de Mediu, fonduri europene in valoare de 1,1 miliarde euro pentru realizarea de depozite ecologice. Pana in prezent, CE a aprobat Romaniei un singur proiect privind managementul deseurilor pentru Bistrita-Nasaud, in valoare de 36 milioane euro, fara TVA.

spot_img

Ultimele știri