Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Soarecele de Nebraska, exemplul perfect al evolutionismului

O specie comuna de soarece din Nebraska poate fi considerata exemplul perfect al evolutionismului, dupa ultimele descoperiri ale oamenilor de stiinta, relateaza BBC.

In doar cateva mii de ani, soarecii din specia Peromyscus au reusit sa evolueze pana la o culoare deschiza a blanii, ce ii camufleaza perfect in regiunea de preerie din Sand Hills, Nebraska. Din acest motiv, specia este cel mai elocvent exemplu de selectie naturala.

Soarecii din aceasta specie sunt cele mai raspandite mamifere din America de Nord. De regula, ei au o blana inchisa la culoare, pentru a se putea ascunde de pradatori ca bufnitele si ulii. In schimb, soarecii din Sand Hills sunt mai deschisi la culoare.

Formatiunile din Sand Hills s-au format in urma cu 8.000-15.000 de ani, ceea ce inseamna ca o culoare mai deschisa a blanii a devenit avantajoasa relativ recent.

Cercetatorii de la Universitatile California si Berkeley au publicat un studiu in revista Science despre felul in care specia a evoluat atat de repede. Ei au aratat ca exista o singura gena, denumita Agouti, care codifica o culoare deschisa a blanii. Aceasta a aparut la soarecii din Nebraska in urma cu doar 4.000 de ani. Cazul soarecilor Peromyscus este cu atat mai interesant cu cat ei au dezvoltat o gena complet noua, in loc sa dezvolte trasatura noua prin variatii ale unei gene deja existente.

Cercetatorii sustin ca acesta este primul caz in care au reusit sa documenteze aparitia unei gene, selectia ei si felul in care se raspandeste intr-o populatie de animale salbatice. Acest lucru le-a permis sa estimeze puterea de „presiune” a selectiei naturale.

Soarecii din specia Peromyscus iau astfel locul speciei cunoscute ca „molia sare-si-piper” (Biston betularia), considerata in trecut drept cel mai bun exemplu de selectie naturala. Initial, aceste molii aveau o culoare deschisa, dar poluarea atmosferica a facut ca aripile lor sa se inchida la culoare.

Foto: nsf.gov

spot_img

Ultimele știri