Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

SOR doreste urgentarea aprobarii legii Deltei

Societatea Ornitologica Romana (SOR) doreste urgentarea procedurilor de aprobare a legii Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (RBDD), anunta Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presa al SOR, teritoriul Deltei Dunarii este in continuare supus unor actiuni antropice, precum turismul necontrolat, pescuitul si vanatoarea ilegale, constructii ilegale etc care au repercursiuni grave asupra biodiversitatii sale.

"Administrarea Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii ridica probleme multidisciplinare complexe care vizeaza, in principal, conservarea valorilor naturale ale Deltei si dezvoltarea durabila a comunitatilor umane de pe teritoriul rezervatiei. De aceea este important ca teritoriul RBDD sa fie guvernat de legi clare, planuri de management si de amenajare a teritoriului, reglementari specifice care sa reprezinte instrumente metodologice si legale pe baza carora sa se asigure un statut de conservare favorabil si protectia biodiversitatii, precum si dezvoltarea durabila teritoriala a zonelor economice Rezervatie", se arata in comunicatul de presa.

La nivel national, statutul si activitatile de pe teritoriul Rezervatiei sunt reglementate de Legea 82/1993, lege care nu mai corespunde cerintelor de mediu actuale necesare pentru administrarea eficienta a unei rezervatii a biosferei si a unui sit Natura 2000, in acelasi timp.

La sfarsitul anului 2006, Administratia RBDD a inaintat un proiect de lege nou pentru Delta Dunarii catre Ministerul Mediului, propunere care trebuia sa obtina o serie de avize de la diferite ministere pentru a putea fi inaintata la Camera Deputatilor, dar aceasta a fost ‘retinuta’ la unele dintre ministere pana cand in 2008 a fost abandonata.

In aprilie 2008 un alt proiect de lege pentru modificarea si completarea legeii vechi a Deltei Dunarii a fost inaintat direct catre Senat de doi parlamentari independenti. Dar si in cazul acestui proiect procesul de aprobare a fost abandonat in luna decembrie a aceluiasi an.

In aprilie 2009, presedintele Comisiei pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a inaintat un nou proiect de lege pentru completarea si modificarea Legii 82/1993.

De asemenea, pana in prezent au fost organizate o serie de intalniri intre deputatii comisiei si autoritatile judetene si locale din Tulcea in vederea luarii unor decizii adecvate privind adoptarea unei legi clare si eficiente.

"Societatea Ornitologica Romana doreste sa atraga atentia autoritatilor asupra necesitatii urgente de a eficientiza procesul de administrare a Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii prin crearea unui cadru legislativ unitar si eficient, prin armonizarea prevederilor Legii 82/1993 cu legislatia nationala si europeana specifica adoptata ulterior, tinand cont de obligatiile ce revin Romaniei in calitate de stat semnatar al unor conventii internationale, precum si de obligatiile ce decurg din statutul de stat membru al Uniunii Europene, in conformitate cu directivele comunitare in domeniu", se mai arata in comunicatul citat.

Delta Dunarii, a doua delta europeana ca marime si unic habitat in Uniunea Europeana, formata dintr-un amestec de canale, grinduri si lacuri de diferite marimi, prezinta o biodiversitate ridicata, respectiv un numar mare de specii, a caror valoare naturala este recunoscuta la nivel mondial.

Cu o suprafata de circa 580.000 de hectare si cu peste 5.000 de specii de animale si plante, Delta Dunarii este a treia zona din lume in ceea ce priveste biodiversitatea dupa Bariera de Corali – Australia si Arhipelagul Galapagos – Ecuador.

spot_img

Ultimele știri