Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Stresul micsoreaza ursii polari

Oamenii de stiinta au comparat craniile ursilor de la inceputul secolului al XX-lea cu cele din a doua jumatate a secolului si au descoperit ca animalele s-au micsorat, informeaza BBC.

Studiul, publicat in Journal of Zoology, descrie modificarile in dimensiune suferite de ursii polari, ce ar putea fi legate de cresterea nivelului de poluare si de micsorarea suprafetei de gheata. Stresul cauzat de poluare si nevoia de a se deplasa mai mult pentru a gasi mancare ar fi putut limita cresterea animalelor. Masuratorile au aratat ca dimensiunea craniilor de ursi polari s-au micsorat in medie cu 9%.

„Din cauza faptului ca gheata se topeste, ursii trebuie sa isi foloseasca mai mult energia pentru a vana”, a explicat Cino Pertoldi, profesor de biologie la Universitatea Aarhus si Academia poloneza de stiinte. Cercetatorii au descoperit si diferente intre formele craniilor de-a lungul timpului.

Pertoldi afirma ca nu este posibil sa se determine cauza exacta a fenomenului, dar schimbarile ar putea fi determinate de mediu si mai ales de poluantii care s-au acumulat la Arctic. Din acest motiv, cercetatorii au studiat in special compusii de carbon si halogenii – fluor, clor, brom, iod. Unele dintre aceste subtante au fost eliminate deja de pe piata, dar altele sunt inca folosite in industrie, printre care solventi, pesticide, agenti de refrigerare si adezivi.

Modificarile inregistrate ar putea fi puse si pe seama reducerii diversitatii speciei, cauzata de vanatoarea excesiva din secolul trecut.

„Stim de asemenea din studiile precedente ca unii poluanti pe baza de chimicale din clor au afectat fertilitatea femelelor”, au aratat cercetatorii. In plus, exista deja o legatura determinata intre poluantii persistenti si reducerea densitatii minerale a oaselor ursilor polari.

Foto: BBC

spot_img

Ultimele știri