Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

SUA deschid calea unei reglementari a normelor privind emisiile poluante

Agentia americana pentru Protectia Mediului (EPA) a decretat, luni, ca emisiile de gaze cu efect de sera considerate responsabile pentru incalzirea climatica reprezinta o amenintare pentru sanatatea publica, deschizand calea unei reglementari a acestor emisii, relateaza AFP, citat de Mediafax.

La cateva ore dupa deschiderea conferintei de la Copenhaga privind clima, ce are ca scop ajungerea la un acord in privinta combaterii incalzirii climei, concluziile EPA marcheaza un progres istoric intr-o tara care nu a ratificat niciodata Protocolul de la Kyoto.

Directoarea EPA, Lisa Jackson, a semnat un decret conform caruia sase gaze cu efect de sera, printre care si dioxidul de carbon, constituie o amenintare pentru sanatatea publica. "Acum, EPA este autorizata si obligata sa depuna eforturi pentru reducerea poluantilor cu efecte de sera", a explicat ea, intr-o conferinta de presa.

"Aceste concluzii de mult asteptate plaseaza 2009 in istorie ca fiind anul cand administratia Statelor Unite a inceput sa acorde atentie provocarilor reprezentate de emisiile poluante generate de gazele cu efect de sera", a afirmat ea.

Decretul are un efect imediat: Statele Unite vor putea introduce prima reglementare nationala cu privire la emisiile de dioxid de carbon ale camioanelor de mic tonaj.

El ii furnizeaza presedintelui Barack Obama un instrument suplimentar pentru a respecta promisiunea facuta inaintea summitului de la Copenhaga, unde se va deplasa la 18 decembrie, de a reduce emisiile de dioxid de carbon ale SUA cu 17% pana in 2020, fata de anul 2005, in pofida opozitiei Congresului.

Decretul semnat luni va permite EPA sa determine autoritatile americane sa stabileasca reguli fara aprobarea Congresului, foarte divizat pe aceasta tema, unde numerosi congresmeni provin din zone generatoare de carbune, energie foarte poluanta care sta la originea a 50% din productia de energie electrica a SUA.

Adoptat in iunie de Camera Reprezentantilor, proiectul de lege democrat, care prevede reducerea emisiilor de dioxid de carbon in proportia promisa de Barack Obama, nu va fi adoptat de Senat mai devreme de 2010.

Cu atat mai mult cu cat unii alesi republicani folosesc drept pretext "Climategate", scandalul cu privire la expertii in domeniu acuzati ca ar fi manipulat date in Marea Britanie, pentru a refuza orice reglementare pe tema incalziri climatice. Jackson a raspuns acestor critici afirmand ca exista "dovezi covarsitoare" ale incalzirii climei.

Senatorul John Kerry, principalul autor al textului, care trebuie dezbatut in Senat, doreste sa ii determine pe congresmeni sa isi asume responsabilitatile care le revin. "Mesajul trimis Congresului este foarte clar: trebuie sa actionam. Daca Congresul nu voteaza un text asupra schimbarilor de clima, administratia va fi pusa in situatia de a se folosi de EPA pentru a impune noi reglementari", a declarat el luni.

Guvernatorul republican al Californiei (vest), Arnold Schwarzenegger, a apreciat, luni, drept "o veste buna, concluziile EPA, iar omologul sau republican din Texas (sud) a criticat o decizie "inconstienta" adoptata de "functionari care nu au fost alesi".

Foto: allianz.com

spot_img

Ultimele știri