Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Tintele UE pentru emisii sunt nerealiste

Tintele Uniunii Europene de reducere a emisiilor sunt considerate nerealiste de tot mai multi experti. Acestia sustin ca centralele de capturare si depozitare a carbonului (CCS) nu pot fi construite pana in 2015, potrivit Reuters.

“Probabilitatea ca UE sa isi atinga tintele este extrem de mica. Daca reusesc sa construiasca cinci centrale pana in 2015 si 10 pana in 2020 va fi probabil un mic miracol”, a declarat David Reiner, profesor la Judge Business School de la Universitatea Cambridge.

Proiectele UE devin din ce in ce mai putin plauzibile pe masura ce guvernele isi reduc investitiile de mediu ca raspuns la recesiunea globala. Cu toate acestea, Comisia Europeana (CE) ramane optimista.

„In opinia noastra, putem fi increzatori ca (proiectul) este fezabil…daca ritmul curent se mentine si daca statele si industria europeana angajeaza resursele necesare in ton cu declaratiile lor de pana acum”, a explicat un purtator de cuvant al CE.

Centralele CCS sunt considerate vitale pentru ca arderile de carbune, puternic poluante, sunt cea mai ieftina susa de energie. Compania E.ON AG a anuntat luna aceasta ca va instala o centrala CCS la una dintre unitatile sale de productie din sudul Angliei pana in 2016. Proiectul va deveni realitate numai in cazul in care compania va castiga o competitie nationala pentru finantare, derulata in Marea Britanie.

Situatia este similara si in afara Europei. Construirea unei centrale CCS dureaza in jur de patru ani si necesita fonduri de un miliard de dolari. Cu toate acestea, niciun stat nu asigura subventii pentru asemenea proiecte.

Un program al Uniunii Europene prevede fonduri de 4 miliarde de euro pentru centralele CCS, bani provenind din vanzarea drepturilor de poluare catre industrie prin schema comertului cu certificate de carbon intre 2013 si 2020. Si acest proiect ar putea intampina dificultati, pentru ca exista deja dispute pe tema cotelor de emisii ale tarilor membre UE.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri