Top 10 eco-documentare ale deceniului

Cu cateva zile inainte de sfarsitul acestui an, site-ul Ecorazzi a realizat un top al celor mai bune documentare cu tema ecologica din ultimii 10 ani.

1. Cine a omorat masina electrica?

Documentarul din 2006, regizat de Chris Paine, a starnit controverse pentru ca incearca sa demonstreze ca marii producatori auto au blocat o potentiala "revolutie a masinilor electrice". Filmul a inregistrat incasari de aproape doua milioane de dolari in toata lumea. Continuarea, "Revenge of the Electric Car", va aparea in 2010.

2. A 11-a ora

Documentarul, produs de Leonardo DiCaprio in 2007, este varianta actorului asupra filmului "Un adevar incomod", al lui Al Gore. DiCaprio a incercat sa ii implice pe experti in cercetarea si explicarea ramificatiilor pe care schimbarile climatice le pot avea.

3. Un adevar incomod

Documentarul lui Al Gore din 2006 are, poate, cea mai importanta contributie la constientizarea efectelor incalzirii globale. Filmul a inregistrat incasari de aproape 50 de milioane de dolari in lume si i-a adus lui Al Gore un Oscar pentru cel mai bun documentar si unul pentru cea mai buna piesa.

4. Earth

Filmul din 2009 a atras incasari de peste 100 de milioane de dolari datorita imaginilor spectaculoase ale Pamantului si animalelor care il populeaza. Studiourile Disney au lansat documentarul la inaugurarea noii divizii Disneynature. Pentru a atrage cat mai multi spectatori, Disney a promis ca va planta cate un copac pentru fiecare bilet vandut in weekendul de lansare. Drept urmare, 2 milioane de copaci au fost plantati. In 2010, studiourile planuiesc lansarea documentarului "Oceans".

5. The End of Suburbia

Documentarul din 2006 nu a fost lansat in cinematografele din America, dar a starnit polemici pe tema dependentei Statelor Unite de petrolul ieftin. Filmul are si o continuare, "Escape from Suburbia", lansata in 2007.

6. Food, Inc.

Documentarul din 2009 este printre primele care abordeaza tema productiei agricole pe scara larga a Statelor Unite. Filmul este impartit in trei parti, ce trateaza productia de carne, seminte si legume, alaturi de puterea corporatiilor aflate in spatele lor.

7. The Cove

Tot in 2009 aparut si documentarul "The Cove", ce dezvaluie detalii despre vanatoarea brutala a mii de delfini in apele Japoniei. Regizorul Louie Psihoyos a colaborat pentru acest film cu dresorul de delfini Ric O’Barry si Societatea pentru conservarea oceanelor pentru a afla de ce acest subiect este important pentru intreaga planeta.

8. Earthlings

Documentarul din 2005 vorbeste despre toate suferintele la care sunt supuse animalele pentru ca oamenii sa obtina hrana si haine, dar si despre partea ascunsa a cercetarii medicale si a industriei entertainment-ului, ce implica animale. Filmul este narat de Joaquin Phoenix si include pe coloana sonora muzica de Moby.

9. Fuel

Documentarul din 2008 al lui Josh Tickell exploreaza dependenta Statelor Unite de petrol si ofera solutia sustenabila pentru viitor. Filmul a castigat un premiu la festivalul Sundance.

10. The Real Dirt on Farmer John

Unul dintre cele mai bune eco-documentare, potrivit Ecorazzi, se numara si printre cele mai putin cunoscute. "The Real Dirt on Farmer John" este povestea unui om care devine nucleul revolutiei alimentatiei organice din America. Filmul a fost produs pe durata catorva ani si a fost lansat in 2005.

Foto: Ecorazzi

spot_img

Ultimele știri